MJESTO SRAVNJENO SA ZEMLJOM

VIDEO Prizori koji slamaju srce: Pogledajte kako izgleda Jablanica dan nakon katastrofalne poplave

Jablanica dan nakon poplava
Screenshot/Facebook/Dženad Džino
05.10.2024.
u 16:34

Glasnogovornik vlade Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka rekao je novinarima u subotu da je, nakon prikupljanja svih podataka, vlada zaključila da je 13 osoba poginulo u području Jablanice, 70 kilometara jugozapadno od Sarajeva

Dženad Džino, poznati fotograf i snimatelj iz Jablanice, objavio je na svojem Facebook profilu video u kojemu se može vidjeti kako izgleda to mjesto dan nakon strašne poplave. Ceste su prekrivene muljem, odronulo kamenje je na sve strane, a spasioci tragaju za žrtvama...

Podsjetimo, spasioci su u subotu ujutro kopali kroz ruševine u selu Donja Jablanica u potrazi za ljudima koji su nestali u najtežim poplavama koje su pogodile Bosnu u posljednjih nekoliko godina, a koje su zahvatile tu zemlju u petak. Glasnogovornik vlade Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka rekao je novinarima u subotu da je, nakon prikupljanja svih podataka, vlada zaključila da je 13 osoba poginulo u području Jablanice, 70 kilometara jugozapadno od Sarajeva.

U petak je Juka izjavio da je 16 osoba poginulo. Ranije u subotu N1 TV izvijestila je da je 21 osoba poginula, a da su deseci nestali. Juka je pojasnio da je do nejasnoća oko broja poginulih došlo zato što je nestanak nekih osoba prijavljen dvaput. Nažalost, u konačnici bi ta brojka mogla biti znatno veća jer su u Donjoj Jablanici porušene brojne kuće, a neke od njih su i dalje potopljene pa je spasilačkim timovima otežana potraga za tijelima žrtava. 

Neki su u Jablanici izgubili više članova obitelji. Jedna od njih je i Alka Glušić (74), koja je izgubila brata i tri člana njegove najuže obitelji. Ona je ostala u drugoj kući sa svojom sestrom. "Došla sam ovdje da čuvam sestru, ni ona nije dobro, nije sposobna. Otišli smo u krevet i nismo znali što se događa, samo sam čula glasnu buku i nismo znali što je sve dok kona nije došla ovamo. Onda smo zajedno otišli u kuću mog brata koji je umro u ovim poplavama", rekla je Glušić za Reuters u suzama.

VEZANI ČLANCI:

Ističe kako više nema nikoga. "Svi su umrli, nema nikoga, ostao je samo jedan sin. Kako ću se osjećati? Izgubila sam četvero, nemam više nikoga, kuća mi je skroz srušena, nema nikoga, nikog... Što da vam kažem...", kazala je uplakana Alka Glušić.

Bosanski mediji izvijestili su da je jaka kiša tijekom noći zaustavila potragu, ali čim je prestala, potraga je nastavljena. U Donjoj Jablanici mnoge su kuće još uvijek zatrpane pod ruševinama. Nezima Begović (62) imala je sreće. Njena kuća je oštećena, ali ona je izašla neozlijeđena. "Čula sam ljude kako vrište, a onda je odjednom sve utihnulo. Tada sam rekla da su svi tamo mrtvi", rekla je Reutersu.

Zbog bujičnih poplava u petak se kamenolom iznad Donje Jablanice urušio, a ruševine su se srušile na kuće i automobile u selu. Enes Imamović (66) rekao je da su ga u petak ujutro oko pet sati probudili glasni zvukovi. "Sve je bilo bijelo (od kamenja i prašine koja se spustila iz kamenoloma). Kuća mog prijatelja više nije postojala. Čuo sam vriskove", rekao je Imamović za Reuters.

Jablanica dan nakon poplava
1/23
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije