Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPORAVLJA SE

VIDEO Prvo obraćanje Fica nakon atentata: Opraštam napadaču, on je bio samo glasnik zla i političke mržnje

Foto: facebook
1/4
05.06.2024.
u 20:36

Odličan medicinski tim u Roosevelt bolnici u Banskoj Bistrici spriječili su najgore, poručio je premijer, dodajući kako mu trenutno bolnica sv. Mihaela u Bratislavi pruža jednako odličnu medicinsku pomoć na dnevnoj bazi

Slovački premijer Robert Fico, na kojeg je sredinom svibnja izvršen atentat u Handlovi, prvi puta se obratio javnosti od incidenta. U snimci objavljenoj na Facebooku Fico je objasnio kako su meci uzrokovali veliku štetu njegovom zdravlju, no da bi bilo ''malo čudo ako se vrati na posao za nekoliko tjedana''. 

Čini se kako je relativno dobrog zdravlja trenutno, prenosi The Guardian, a na snimci je obećao kako se na posao vraća krajem lipnja ili početkom srpnja. Odličan medicinski tim u Roosevelt bolnici u Banskoj Bistrici spriječili su najgore, poručio je premijer, dodajući kako mu trenutno bolnica sv. Mihaela u Bratislavi pruža jednako odličnu medicinsku pomoć na dnevnoj bazi.

Dotaknuo se i svog napadača, 71-godišnjaka koji je bio bivši zaštitar i član Slovačkog društva pisaca, te poručio kako ne osjeća mržnju prema njemu.

- Neću poduzeti nikakve pravne korake protiv njega niti ću tražiti odštetu. Opraštam mu i dopuštam mu da sam shvati što je učinio. koju je neuspješna i frustrirana opozicija stvorila u Slovačkoj i dovela ih na nevjerojatne razine. Na kraju dana, očito je da je on bio samo glasnik zla i političke mržnje - poručio je Fico. Također je u svom obraćanju putem Facebooka i sugerirao kako su njegova stajališta, koja se razlikuju od ostatka Europe, bila faktor u atentatu. 

Inače, 15. svibnja slovački premijer Robert Fico bio je žrtva atentata u centralnom slovačkom gradu Handlova, kada je na njega ispaljeno pet metaka nakon sastanka sa pristalicama ispred Doma kulture. Fico je hitno prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, gdje je podvrgnut operaciji koja je trajala nekoliko sati. Nakon operacije, liječnici su potvrdili da se premijer nalazi van životne opasnosti i da se očekuje njegov oporavak u narednim tjednima.

POVEZANI ČLANCI:

Na prvom obraćanju javnosti nakon incidenta, slovački predsjednik Peter Pellegrini izrazio je šok i osudu brutalnog napada. "Ovo je bez presedana prijetnja slovačkoj demokraciji. Ako izražavamo političke stavove pištoljima na trgovima, a ne na biralištima, ugrožavamo sve što smo zajedno izgradili tijekom 31 godine slovačke nezavisnosti," rekao je Pellegrini. On je pozvao na mir i suzdržanost u trenutku kada su emocije u zemlji na visokom nivou​.

Slovački ministar unutarnjih poslova Matus Šutaj Eštok izjavio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju na politički motiviran napad i opisao napadača kao "usamljenog vuka" koji je djelovao iz političkih razloga, a odmah nakon atentata je priveden. Eštok je dodao da su ovakvi akti nasilja neprihvatljivi u demokratskom društvu i pozvao građane da ostanu mirni dok se situacija ne razjasni​.

Međunarodni lideri također su brzo reagirali na vijesti o napadu. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen osudila je napad kao "gnusan čin nasilja" koji podriva demokraciju. Američki predsjednik Joe Biden izrazio je solidarnost sa Ficovom obitelji i slovačkim narodom, dok su se sa izrazima podrške pridružili i lideri drugih zemalja uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza i španjolskog premijera Pedra Sancheza​.

>> VIDEO Uhapšen napadač na slovenskog premijera Ficu

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
12:06 06.06.2024.

Nije on njemu nista oprostio da se mi odmah razumijemo, lik pred kamerama glumi sveca veceg nego li je papa Ivan Pavao II, cak ni on sam nije mogao odmah oprostiti svom atentatoru vec je proslo par godina da smogne snage i dode mu u posjet u zatvor i da mu oprosti. Al on je njemu stvarno i oprostio bez pompe i pres...avanja kao sto to ovaj radi. Zeli ispast svetac a u biti je obicno go...vno kao i 99% politicara. Njegovi zastitari sluze kao manekeni za odijela jer od njih nema nikakve koristi, tip ga rokne par puta iz pistolja na par metara od njih isto kao da ih uopce nema.. ovaj moze biti sretan i presretan sto je uopce ziv ostao, a ne izigravat bu...lu.

Avatar El Indio
El Indio
23:26 05.06.2024.

Je mu nas Zoky dolazio u posjetu?

SE
Serengeti
22:31 05.06.2024.

Žena zločinca koji je pucao na Fico-a je Ukrajinka. Zločinac je viđen na više proukrajinskih prosvjeda. Ministar je objavio da zločinac nije djelovao sam jer kada su došli u njegovu kuću sve informacije sa maila, Facebook-a i drugih društvenih mreža su bile obrisane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije