ZIMA URANILA

VIDEO U Hrvatskoj pao snijeg, prve pahulje stigle na Platak

Snijeg na Platku
Screenshot
13.09.2024.
u 11:28

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

Jutro je osvanulo značajno hladnije u odnosu na protekle dane, a osjećaj hladnoće dodatno pojačava umjerena i jaka bura. Temperature zraka u devet sati u Istri se kretala između 6 °C na Ćićariji i 15 °C na krajnjem jugu poluotoka. Istovremeno, u gorju je zahladnjenje još izraženije, a sudeći prema web-kamerama livecamcroatia.com, na Platku pada snijeg.

U nastavku jutra snijeg će na Platku nastaviti lepršati, a možda se najviši dijelovi Radeševa i zabijele, najavljuje Istramet. Slično je stanje i na Zavižanu, gdje temperatura zraka iznosi samo 0,1 °C, međutim prema javljanju motritelja i web kameri DHMZ-a, snijeg još uvijek ne pada. 

Podsjetimo, prema prognozi DHMZ-a, u Hrvatskoj dalje se očekuje oblačno vrijeme s povremenom kišom. Vjetar će biti slab do umjeren, ponegdje jak u gorju. Temperatura će se kretati između 9 i 13°C. Na snazi je i narančasto upozorenje - opasno vrijeme za cijeli Jadran, dok je preostali dio Hrvatske pod žutim upozorenjem - potencijalno opasno vrijeme, zbog obilne kiše izdana su upozorenja na moguće bujične poplave na Jadranu.

Zbog prolaska ciklone Borisa središnja Europa priprema se za najgore poplave posljednjih desetljeća.Prema prognozama čeških i poljskih meteorologa, u nekim područjima njihovih zemalja u iduća četiri dana moglo bi pasti do 400 litara kiše po četvornom metru, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

VEZANI ČLANCI:

U Poljskoj je oglašen meteoalarm za jug zemlje, prije svega za gradove uz rijeku Odru. Na području Moravske, na istoku Češke, podižu se barijere protiv poplava i pripremaju vreće s pijeskom. Vodostaj Dunava u Austriji mogao bi porasti na razine kakve nisu viđene pet do deset godina, navodi isti izvor.

Poznati meteorolog Zoran Vakula objasnio je u emisiji Hrvatskog radija ''Dnevne novosti'' što je točno ciklona Boris koja je donijela promjenu vremena, i što možemo očekivati u sljedećem razdoblju. "Riječ je o području sniženog tlaka zraka, cikloni koja se premješta iznad našeg dijela Europe, donoseći znatnu promjenu vremena. S jedne strane dolazi topli zrak, s druge strane sa sjevera i sjeverozapada Europe hladniji zrak. Zračne mase se miješaju i zbog toga ćemo imati i u nastavku dana, a već smo imali ponegdje, obilne oborine", objasnio je. Dodao je kako je na području Bujštine u Istri palo više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Što se tiče promjene vremena, Vakula navodi kako se glavnina promjene vremena očekuje u drugom dijelu dana i u noći na petak, tako da će se ujutro znati pravi opseg i količina oborina. Uz to, dodatno će se sniziti temperature zraka, kaže, dodajući kako je siguran da će biti snijega u Alpama, sve do Slovenije. "Čak gotovo sigurno, a nije isključeno da kod ovog dolaska hladnog zraka poneke pahulje, možda čak i zabjeljenja, bude i na našim najvišim vrhovima. Ponajprije mislim na Zavižan, a sutra tijekom dana i za vikend možda i u dalmatinskim planinama", kaže Vakula. 

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

FOTO Pošteno se zabijelio dio Njemačke, očekuje se metar snijega: 'Pa otvaramo tek u studenom'

Snijeg na Platku
1/9

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije