kanaderi na terenu

VIDEO Požar kod Dubrovnika pod kontrolom, pala kiša: 'Nadljudskim snagama vatrogasci obranili kuće'

Širi se požar na području Župe dubrovačke, orkansko jugo otežava situaciju
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
26.07.2023.
u 11:05

Orkansko jugo koje je puhalo jučer u Dubrovačko- neretvanskoj županiji prouzročilo je jako širenje požara otvorenog prostora na području Župe dubrovačke - Plat.

Veliki požar pored Dubrovnika i dalje je aktivan. Kako doznajemo kuće su obranjene. Stigli su kanaderi. Iako vjetar zasad ne puše, Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije kaže da je potreban oprez jer se očekuje jak vjetar što, će otežati gašenje. 

Video: Veliki požar kod Dubrovnika

11:04 - Pala je kiša u Župi dubrovačkoj, koja će barem malo olakšati posao vatrogascima koji se od preksinoć bore s teškim požarom, javlja Dubrovački dnevnik

10:21 - Požar otvorenog prostora na području Župa dubrovačka Plat pod kontrolom je vatrogasaca, ali još nije lokaliziran, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ). Iz zraka djeluju kanader i airtractor, a na terenu je došlo do otpuštanja dijela vatrogasnih snaga te je broj smanjen sa 130 na 60 vatrogasaca. Vatrogasci su se cijelu noć borili s vatrenom stihijom na požarištu Župa dubrovačka Plat i nadljudskim snagama uspjeli su spriječiti da se on proširi do obiteljskih kuća. HVZ je u srijedu ujutro izvijestio da je stanje na požarištu povoljnije. Gašenje je jučer otežavalo orkansko jugo zbog kojeg se požar rasplamsao a zračne snage nisu mogle djelovati.

8:08 -  "Uspjeli smo se oko 4 ujutro na istočnoj strani spojiti s vrhom jer su jedni krenuli odozgo iz Konavala, a drugi odozdo, no imamo još izdimljavanja u konavoskim brdima. Na zapadnom dijelu još imamo vrh do kojega nismo uspjeli doći, za sad nije velik i njega još trebamo sanirati. Uz to ćemo dio koji smo odvojili od kuća gledati potpuno cijevima pokriti, ali vjetar je nevjerojatan. Nije ga bilo, a u 7 kao da je već poludio. Znači, idemo od Buića prema Krstacu",  kazao je Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije za DuList.

Dva kanadera u akciji su od ranog jutra te trenutno saniraju konavoska brda. "Išli smo s ranijim dizanjem zbog vjetra, jer im je jučer ogromne probleme stvarao i vjetar i turbulencije jer idu jako visoko. Nadam se da ćemo ga uspjeti riješiti, ali velika je fronta duga preko pet kilometara" ističe zapovjednik.

7:27 - Na požaru koji je izbio na području Župe dubrovačke situacija je povoljnija, izvijestila je u srijedu ujutro Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), navodeći da su na mjesto upućena dva kanadera. Vatrogasci su se cijelu noć borili s vatrenom stihijom na požarištu Župa dubrovačka Plat i nadljudskim snagama uspjeli su spriječiti da se on proširi do obiteljskih kuća.

Na terenu je oko 130 vatrogasaca, a na požarište su upućena i dva kanadera koji su bili prizemljeni zbog vjetra.

"Požar se i dalje aktivno gasi na zapadnom dijelu, a na pojedinim dijelovima još ima izdimljavanja. Vatrogasaca je na terenu dovoljno i nije bilo potrebno podizati dodatne snage iz ostalih županija, a sad ćemo napraviti smjenu vatrogasaca. Evakuacije građana nije bilo, vatrogasci su zaista dali sve od sebe i zaštitili svaki objekt“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

6:41 - Na požarište je jutros stigao i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, javlja Dubrovački dnevnik.

6:00 - "Sinoć smo uspjeli obraniti kuće. Gore vrhovi na nekoliko mjesta. Sve je odbijeno, ali trebamo biti jako oprezni. Požarište je ogromno. Svi vatrogasci su na terenu i očekujemo dolazak dva kanadera. Ali moramo biti na oprezu zbog vjetra", kazao je za Večernji list Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

VEZANI ČLANCI:

5:49 - Župan Nikola Dobroslavić obišao je požarište s načelnikom Župe dubrovačke Silvijom Nardellijem i načelnikom Konavala Božom Lasićem, te županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Simovićem. "Velika ugroza, kvalitetan angažman vatrogasaca, aktivni građani pomoć kanadera nisu bili dovoljni. Teška noć, a ujutro očekujemo ponovo kanadere. Premijer Plenković je zvao, ohrabrio i iskazao spremnost pomoći s Vladine razine", poručio je Dobroslavić, javlja Dubrovački dnevnik

Vatrogasci su sinoć objavili snimku požara u Župi Dubrovačkoj, Plat

5:47 - Orkansko jugo koje je puhalo jučer u Dubrovačko- neretvanskoj županiji prouzročilo je jako širenje požara otvorenog prostora na području Župe dubrovačke - Plat. Zbog vjetra zračne snage nisu mogle djelovati, izvijestili su u utorak navečer iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ). Dva kanadera koja su bila na punjenju gorivom u Zračnoj luci Dubrovnik upućeni su na požarište, no vraćeni su jer nisu imali uvjete za rad, stoji u priopćenju.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
10:24 26.07.2023.

Budimo ponosni i domoljubno uzbuđeni jer to je prava hrvatska vatra koja gori kao svoja na svome jer imamo Balkansku.

PV
prcko.vita
11:09 26.07.2023.

Ja vas opet pitam i tko bi sad tu trebao imat plaću od 3000 eura, Plenki i Zoki i njihovi igrači koji hlade stražnjicu u moru ili ovi hrabri ljudi koji rade nadljudskim naporima po nemogućim uvjetima 0-24h. A imaju manje od 1000 eura trenutno. Kako tužno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije