Sedamnaest zadrugara Varaždinskog povrća, uglavnom iz općine Vidovec, pred velikim je poslom. Od Varaždina i Vidovca dobili su skladište bivše barutane, koja se nalazi između varaždinskoga groblja i Nove Vesi Petrijanečke, za pakiranje i skladištenje svoga povrća. Barutana je državna, a oni su je dobili u podzakup. Samo da je urede i „svoji su na svome“.
- U zadruzi su doista najveći poljoprivrednici ovoga kraja, isključivo proizvođači, a ne prekupci. Udružili su se da bi zajedno lakše plasirali svoju robu, a sva dobit dijeli se među zadrugarima, tu nitko ne "obire vrhnje". Oko 80 posto naše proizvodnje je krumpir, 10 posto kupus, a ostalo sezonsko povrće – objašnjava upravitelj zadruge Krunoslav Blaži.
Kreditno su se zadužili kako bi se opremili. Nabavili su stroj za pakiranje krumpira i kamion – hladnjaču. No trenutačno imaju unajmljeno skladište u Vidovcu, koje im je premalo (a i skuplje od barutane, koju su im Varaždin i Vidovec ustupili za simboličnu zakupninu).
Uz skladište barutane dobili su 9000 metara četvornih okolnoga zemljišta, koje su već počeli ograđivati i raščišćavati.
- Objekt ćemo ponovno dovesti u stanje skladišta. Tu ćemo čuvati krumpir i zelje. Treba riješiti struju, izolaciju i unutra napraviti rashladnu komoru, u kojoj ćemo čuvati sezonsko povrće. Osim toga, dogradit ćemo i jednu halu, u kojoj će biti stroj za pakiranje krumpira. Zelje pakiramo ručno – objašnjava Blaži te naglašava da im je Varaždinska županija s velikim iznosom pomogla kod kupnje stroja za pakiranje, a i sad im daje 130 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju hale koju će dograđivati. Za samu gradnju hale prijavit će se na IPARD i pokušati izvući novac od Europe. U uređenje skladišta sami će uložiti.
- Postajemo nositelji poljoprivredne proizvodnje u županiji. Nitko nema toliko krumpira. Kad se uredi barutana, moći će se konačno i povećati broj naših članova jer ćemo imati prostora – kaže Blaži.
U zadruzi je i obitelj mladog Nikole Košića iz Papinca, koji je dvije godine zaredom bio najbolji orač županije.
- Bolje nam je u zadruzi nego samostalno na tržnicama, gdje se ne mogu prodati količine kakve mi proizvodimo. Plasman nam je ovdje siguran - kaže Košić.
Svi zadrugari povrće dopremaju u skladište, a upravitelj je zadužen za prodaju trgovačkim lancima pod jednim brendom – Varaždinsko povrće.
– Ove godine očekivali smo veću cijenu krumpira jer ga vani nema i skuplji je. Ali to se nije dogodilo. Otkupna je cijena oko 1,30 kune, kao i lani – kaže upravitelj Blaži. Uspjet će ga plasirati, ali, naglašava, kad prodaju sav svoj krumpir, počet će se uvoziti skuplji. A kad urede barutanu, moći će ga čuvati do povoljnog trenutka za prodaju.