tenzije

Viktor Orban za autonomiju Mađara, Ukrajina žestoko protiv

Viktor Orban
Foto: DPA/PIXSELL
04.06.2014.
u 09:38

Pozivanje na autonomiju zanimljivije je nakon što je Orban s Vladimirom Putinom u veljači potpisao sporazum o gradnji dva nuklearna reaktora u Paksu na jugu Mađarske vrijednom 12 milijardi eura

Viktor Orban izjavio je da bi etnički Mađari u Ukrajini trebali dobiti autonomiju što je izazvalo žestoke reakcije Kijeva, donosi Reuters. Orban je rekao kako Mađari u Ukrajini moraju imati svoja prava te da "Ukrajina ne može biti niti stabilna niti demokratska ukoliko svojim manjinama, uključujući i Mađarima, ne da ono što im pripada. A to je dvojno državljanstvo, kolektivna prava i autonomija", rekao je Orban.

Zamjenica ministra vanjskih poslova, Natalia Galibarenko, odbacila je pozive iz Budimpešte za autonomiju etničkih Mađara na prostoru zapadne Ukrajine ističući kako takve izjave potkopavaju jedinstvo Ukrajine i koriste Rusiji.

Zanimljivo je spomenuti da je Orban s Putinom u veljači potpisao sporazum za gradnju dva nova nuklearna reaktora u Paksu na jugu Mađarske.Gradit će ga ruska državna tvrtka Rosatom, a gradnja reaktora će povećati energetsku neovisnost Mađarske.  Ruska vlada osigurala je 10 milijardi eura zajma  što će Mađarska vratiti u idućih 30 godina s vrlo povoljnim kamatama. Ukupna ulaganja su 12 milijardi eura - dvije milijarde osigurat će Mađari. 

>>Orban krenuo u obračun s komunističkim čelnicima i ideološkim protivnicima

Komentara 8

ZV
zvocalo
13:23 04.06.2014.

Nevidim ništa sporno. Ako toliko žele u EU onda moraju dati prava manjinama ili to samo važi za Hrvatsku ? Smeta me što autor teksta želi prikazati to kao neku urotu mađara i rusa. A pri tome zaboravlja na europske standarde koje i mi moramo provoditi. Sad kao Orban to radi zbog posla sa rusima, a istom tom autoru nesmeta što je sin američkog državnog tajnika zaposlen u ukrainskom plinskom koncernu. Samo ništa kontra amera to je moto naših ( većine ) novinara.

ST
stomugromova
13:50 04.06.2014.

Orban je počeo voditi nacionalnu politiku,a to nikako ne odgovara lihvarskim kamatarima.Isplatio je bankstere iz MMF i potjerao ih van.Također je zamijenio guvernera mađarske narodne banke sa onim koji će slijediti monetarnu politiku u interesu mađarske države.Ukratko,bit će sve višee napada na Orbana iz rothschild/rockfeller medija jer nacionalno svjesni državnici su neprihvatljivi,za razliku od marioneta ,kakve imamo i kod nas.

ST
stomugromova
13:53 04.06.2014.

A inače nitko ne bi smio ništa graditi niti raditi,a da to ne odobre psihopati iz Washingtona,preko svojih povjerenika ala Barosso,koji prije Bugarima kaznom radi gradnje Južnog toka.I svi obvezno platiti Washingtonu reket za bilo koji potez da ga oni odobre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije