Blagdanski ugođaj

Vilu Prekrižje za Adventa mogu obići građani

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
02.12.2017.
u 11:34

Svi posjetitelji morat će proći sigurnosnu provjeru, a vila Prekrižje otvara se u 16 sati. Posjetitelji će moći obići prizemlje zdanja iz 1942.

Tijekom godina ondje su se donosile važne političke odluke. A sada će u istoj sobi selfieje “okidati” brojni Zagrepčani i turisti. Salon za sastanke vile Prekrižje, dijela kompleksa Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u prosincu će zablistati u božićnom izdanju.

Vilu koja je desetljećima zatvorena za javnost obići će na tisuće ljudi, a to je tek dio programa koji pripremaju u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu. Drvena vila slamnatog krova svoja vrata prvim posjetiteljima otvara danas u 16 sati, a jučer je premijerno otvorena za medije.

Nakit iz Etnografskog muzeja

Iako je najavljivano da će se moći razgledati vinoteka u podrumu te apartmani na katu, otvoreno je tek prizemlje vile. Uz salon za sastanke, u kojem su uređenjem prostora rekonstruirali kako je nekada u seljačkoj kući izgledao Božić, dekorirali su i terasu te manju susjednu sobu, koju su nazvali slavonskom, a za uređenje se pobrinuo, uz nadzor TZ Zagreba, Etnografski muzej te tvrtka Katapult promocija, koja je ujedno i nositelj projekta Ledeni park na Tomislavcu te Adventa na Zrinjevcu.

– Dio nakita je iz fundusa muzeja, a nešto smo dali i izraditi, poput replika licitara. Kako bismo došli do svečanog izgleda slavonske kuće, prvo smo proučavali stare fotografije i arhive. Tada su kupovni ukrasi bili luksuzna roba, pa su se izrađivali od svega što se našlo u domaćinstvu, od oraha, lješnjaka, bombona, suhih šljiva... Na jednom boru ima sigurno tisuću različitih ukrasa – kaže viša kustosica Etnografskog muzeja Danijela Križanec Beganović. Moći će se zaviriti i u sobu za gospođe, koja je nekad služila za boravak prvih dama, u vrijeme dok su njihovi supruzi u drugoj sobi razgovarali o stvarima koje nisu bile za njihove uši. Vila će biti otvorena petkom i subotom sve do 23. prosinca, a moći će se ući bez najave, iako će svatko morati proći sigurnosnu provjeru. Za ovu su priliku iz Grada Zagreba oformili i izvanrednu ZET-ovu autobusnu liniju koja će voziti s Kaptola, a do vile će se moći i redovnim linijama s Britanskog trga.

Namještaj rađen za vilu

Izgrađena je kao ljetnikovac 1942. godine prema projektu Ivana Zemljaka, jednog od najznačajnijih protagonista moderne arhitekture u Hrvatskoj između dva rata. Zemljak je prilikom gradnje koristio elemente hrvatske tradicijske arhitekture, a jednaki stil slijedio se u uređenju interijera, za čije je opremanje od lokalnih obrtnika naručen posebno dizajniran namještaj u “narodnom” stilu. Prostorom tako dominiraju drvene rezbarene seljačke škrinje, svjetiljke od kovanog željeza, dekorativni komadi narodnog veza, zidane peći s keramičkim pećnjacima koje imitiraju one u seljačkim kućama... U vili je svojedobno za službenog posjeta Hrvatskoj ručao i nekadašnji američki predsjednik George Bush, Stipe Mesić ondje je primio Carlu Del Ponte, a predsjednica ju koristi u razne protokolarne svrhe.

Advent u Klovićevim dvorima:

1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije