Dubrovački podrumi počinju s izvozom vina! U vrijeme krize, kada se ni
jednoj tvrtki nije jednostavno odlučiti na novi poslovni potez,
Dubrovački podrumi predstavit će na njemačkom tržištu vrhunska vina
merlotinu, trajectum i plavac mali.
Velik zastoj
– Dubrovački podrumi imali su velik zastoj zbog rata i obnova je dugo
trajala. I tehnološka i obnova vinograda pa se tek u 2008. stvorila
mogućnost da izađemo na vanjsko tržište. Očekujemo da će u Njemačkoj
biti prepoznata kvaliteta u autohtonim sortama, prvenstveno plavca
malog – govori direktor Božo Martinović.
Dubrovački podrumi pregovaraju s još nekoliko stranih partnera, Rusima,
Šveđanima te Česima i Poljacima. Uz pomoć stručnog suradnika
Dubrovačkih podruma nizozemskoga enologa Jana von Lissuma, koji je
sudjelovao u razvoju vrhunskih vina Dubrovačkih podruma, namjeravaju
izvoziti i u Nizozemsku.
Vinogradarstvo je oduvijek predstavljalo jednu od vodećih privrednih
grana u Konavlima, a danas Dubrovački podrumi raspolažu sa 35 hektara
svojih obnovljenih vinograda i 70 hektara vinograda u kooperaciji s
vinogradarima konavoskog vinogorja. Na položaju Mrčevlje, strmini iznad
Cavtata, prije četiri godine počela je sadnja plavca na 12 hektara, a u
zadnja se vrijeme osjetno modernizirala i sama vinarija na Grudi.
Nove tehnologije
U stvaranju nove kvalitete vina s područja Konavala Dubrovački podrumi
nastoje spojiti tradicionalna znanja i iskustva s novih svjetskim
dostignućima jer je to, tvrde, jedini način na koji se može konkurirati
na svjetskom tržištu.
– Naša su vina iz Konavala vrlo pitka i time vrlo bliska europskim i
svjetskim trendovima, no na tomu treba zahvaliti ne samo našoj klimi i
položaju već i novim tehnologijama koje uvodimo u vinariju. Svjesni smo
da tvrdoglavi tradicionalni pristup ne prolazi – kaže B. Martinović.
O vinima konavoskog vinogorja kroz povijest brinula se i Dubrovačka Republika.
VINOGRADARSTVO Vrhunska vina iz Konavala po svjetskim trendovima