afera spice

Vitković: Da smo kupili dionice od OTP-a, nastala bi još veća šteta

'05.06.2012., Zagreb - Na zupanijskom sudu nastavak sudjenja u aferi Spice, svjedocio je Miroslav Vitkovic, bivsi sef uprave Podravke.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
18.06.2012.
u 15:05

– Da je nekome bilo u interesu da se napravi veća šteta od one koja je u tome trenutku bila u kompaniji, mogao je rezervirati 45 milijuna eura kredita jer bi tako na kraju došlo do još veće štete – izjavio je Vitković

Bivši predsjednik Podravkine uprave Miroslav Vitković u nastavku suđenja za aferu Spice na zagrebačkom Županijskom sudu potvrdio je da je mađarska OTP banka nudila koprivničkoj prehrambenoj tvrtki kredit kojim bi otkupila dionice koje su bile deponirane kod banke. Vitković je to kazao odgovarajući na pitanja Ante Nobila, odvjetnika prvooptuženog Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva. Također je objasnio zašto se Podravka nije odlučila na ovaj scenarij u vrijeme kad je već bila pokrenuta istraga, a šestorica bivših menadžera pritvorena.

– Nadzorni odbor dao je zadatak upravi da se naprave svi scenariji o utjecaju u kompaniji ako se kupe te dionice kao i u slučaju da se nagode s OTP-om. Banka nije bila spremna prodati dionice po vrijednosti od 312 kuna nego po cijeni koja je bila definirana štetnim ugovorima koji su bili zaključeni bez znanja NO-a i uprave. U tom je slučaju Podravka trebala uzeti kredit od 45 milijuna eura, što bi pogoršalo kreditni rejting tvrtke, narušila bi se bilanca, a prekršila i odluka uprave da Podravka ne može imati više od deset posto dionica u trezoru – rekao je svjedok.

Vitković je opovrgnuo tezu obrane da su članovi NO-a iz redova mirovinskih fondova imali povlaštene informacije o cijeni dionica pohranjenih kod OTP-a te da im je iz tog razloga bilo u interesu da se o tome ne ide na skupštinu dioničara da drugi ne saznaju za nju.

– Taj zaključak ne drži vodu jer su inspektori HANFE bili u Podravki i razgovarali i s članovima NO-a, predstavnicima fondova i upravom jer se o tome počelo pisati u medijima. HANFA je donijela rješenje da je sve bilo u redu. Da je nekome bilo u interesu da se napravi veća šteta nego što je u tom trenutku bila u kompaniji, mogao je rezervirati 45 milijuna eura kredita jer bi zbog toga na kraju došlo do još veće štete – izjavio je Vitković.

Bivši šef Podravke i sutra treba nastaviti odgovarati na pitanja obrane jer je predviđeno da će tijekom sutrašnjeg nastavka suđenja pitanja postavljati Krunoslav Kunštić, branitelj Darka Marinca, bivšeg predsjednika uprave Podravke, a poslije šefa njezinog NO-a koji je uoči uhićenja podnio ostavku na ovu dužnost u trenutku kada je u javnost procurila informacija o kreditu od 65 milijuna kuna splitskom SMS-u. Marinac je na sjednici NO-a u rujnu 2009. godine preuzeo odgovornost za ovaj kredit te podnio ostavku, a za mjesec dana završio je u Remetincu zajedno s još petoricom bivših podravkaša.

Komentara 2

VE
velika
16:01 18.06.2012.

Only when the tide goes out do you discover who's been swimming naked. Warren Buffett ili drugim riječima da nisu pale cijene dionica ..ekipa na čelu s Marincem bi se izvukla i vjerojatno dobro obogatila ...

GA
gavran
16:39 18.06.2012.

članovi NO i Uprave ne znaju nista o ugovorima? pa tko je onda ugovore potpisao? Ako su u NO saznali uvjete ugovora, onda su i članovi iz Mirovniskih fondova morali znati za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije