Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDILO MU SE U ODSUTNOSTI

Vjekoslav Prebeg u Rusiji osuđen na 23 godine zatvora

Zagreb: Vjekoslav Prebeg, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
27.06.2024.
u 09:59

Tužiteljstvo je za Prebega tražilo 21 godinu zatvora, no sud je izrekao strožu kaznu

Ruski sud osudio je u odsutnosti hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega na 23 godine zatvora jer je bio, kako stoji u presudi, plaćenik i i sudjelovao u neprijateljstvima na strani Ukrajine. To je, inače, dvije godine dulja kazna nego što je tražilo tamošnje državno odvjetništvo za tog bivšeg pripadnika bojne Azov, već neko vrijeme inkorporirane u ukrajinsku vojsku. Prebegu se sudilo u odsutnosti jer je, kao ruski ratni zarobljenik, razmijenjen u rujnu 2022. i prebačen u Hrvatsku, no Rusi su taj podatak prešutjeli, kazavši samo da on, kao i ostali razmijenjeni zarobljenici, nisu na području Rusije.

– Vojni sud Južnog okruga donio je presudu u odsutnosti u kaznenom postupku protiv stranih plaćenika koji su se borili na strani Oružanih snaga Ukrajine, kao i protiv osobe koja je pomogla u regrutiranju drugih plaćenika. Britanski državljanin John Harding, švedski državljanin Matthias Gustavsson i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg proglašeni su krivima prema članku 205.3 kaznenog zakona Ruske Federacije (obuka u svrhu nasilnog preuzimanja vlasti), članku 278. Kaznenog zakona (nasilno preuzimanje vlasti) te 3. dio članka 359. Kaznenog zakona (sudjelovanje plaćenika u oružanom sukobu) – navelo je tamošnje tužiteljstvo. Britanski državljanin Andrew Hill osuđen je prema 3. dijelu članka 359. Kaznenog zakona (sudjelovanje plaćenika u oružanom sukobu), a Dylan Healy proglašen je krivim prema 5. dijelu članka 33. čl. 1. članka 359. Kaznenog zakona (pomoć u regrutiranju plaćenika).

Tužiteljstvo je za Prebega tražilo 21 godinu zatvora, no sud je izrekao strože kazne. Prebega, kao i Gustavssona te Hardinga, osudio je na 23 godine zatvora, s tim da će prvih pet godina služiti u zatvoru, a ostatak kazne u kaznenoj koloniji s maksimalnim osiguranjem. Healy i Hill osuđeni su na četiri godine, odnosno tri godine i šest mjeseci zatvora, koje će služiti u popravnoj koloniji općeg režima. – Sud je utvrdio da su od veljače do svibnja 2022. Gustavsson, Prebeg i Harding, nakon što su završili potrebnu obuku, kao i Hill, sudjelovali u oružanom sukobu kao plaćenici na strani ukrajinskih oružanih snaga na području Narodne Republike Donjeck. Healy je od sredine ožujka do kraja travnja 2022. pomagao pri regrutiranju plaćenika koji su sudjelovali u oružanim sukobima – priopćilo je tužiteljstvo.

Prvotno je optužnica protiv Prebega i ostalih bila podignuta u samoproglašenoj i međunarodno nepriznatoj Narodnoj Republici Donjeck (NRD), proruskoj tvorevini na ukrajinskom teritoriju. No potom je slučaj prihvatio sud u Rusiji. Prebega, bivšeg pripadnika bojne Azov, zarobili su Rusi kod Mariupolja, a u rujnu 2022. oslobođen je iz ruskog zarobljeništva nakon velike diplomatske i političke akcije.

Zanimljivo je kako je Prebeg tretiran u ovom kaznenom postupku, i kako se rusko pravosuđe – u skladu s političkom definicijom agresije na Ukrajinu – kloni naziva rat, već se koristi izrazom "neprijateljstvo". Zamjena raznih zarobljenika bila je javna i dobila je veliki međunarodni publicitet, no o njoj se u postupku nije rekla ni riječ. Kad je sud u Rostovu prihvatio slučaj, na prvom ročištu pred sucem se, logično, nije pojavio nijedan od optuženika. Za Prebega i ostale tužitelj je sucu rekao da ne zna gdje se nalaze. Onda je na scenu stupio sud koji je naložio da se to dozna. Tu tužiteljstvo ipak objašnjava kako su Prebeg i drugi predani ovlaštenim osobama u skladu s rezolucijom Državnog odbora za obranu DNR "O nekim pitanjima transfera zarobljenika" od 20. rujna 2022. Tužitelj je rekao da je dokument tajan i zatražio od suda da pošalje zahtjev da se doznaju detalji i da se skine oznaka tajnosti, barem za potrebe suda. Sud je to naložio krajem svibnja. Tome je udovoljeno, a potom je odluku o tome hoće li se ići u proces sud donio iza zatvorenih vrata. Na zatvorenoj sjednici odlučeno je da se slučaj razmotri u odsutnosti optuženih. Proces je zaista krenuo, vođen je i sada završen u odsutnosti okrivljenika, bez spominjanja razmjene.

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar Doma_ZET
Doma_ZET
11:06 27.06.2024.

Ovaj je denacificiran, neće mu više padati na pamet glumiti nešto što nije.

Avatar IvanR
IvanR
10:41 27.06.2024.

Ne djeluje kao doktor fizike.

AS
Asirijac
10:19 27.06.2024.

Rusija nastoji razmontirati laz i licemjerje zapada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije