OTVORENO PISMO BIVŠEG VJEROUČITELJA I KARIKATURISTA TIHOMIRA LOVRIĆA DON ANĐELKU KAĆUNKU

Vjeroučitelj karikaturist odbio pomoć vlč. Kaćunka

Karikatura
25.09.2009.
u 13:14

Sve i da mi treba takva pomoć, bez uvrede, ne bih je prihvatio. Želim Vam uspješnu promociju i prodaju knjige - objavio je Lovrić na svom blogu u otvorenom pismu Kaćunku.

Karikaturist i sada već bivši vjeroučitelj Tihomir Lovrić odbio je novčanu pomoć vlč. Anđelka Kaćunka, koji mu je htio dati postotak od svake svoje prodane najnovije knjige "Moji topnički dnevnici".

Naime, nakon što se doznalo da zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić nije produžio Lovriću kanonski mandat zbog spornih karikatura crkvenih službenika, vlč. Kaćunko je bivšem vjeroučitelju ponudio novčanu pomoć, jer je na naslovnici svoje knjige objavio karikaturu svoga lika koju je nacrtao Lovrić.

- S obzirom na vašu izjavu u Večernjem listu od 19. rujna 2009. godine, stranici 16 prema kojoj ste spremni autoru karikature pružiti "oblik karitativne pomoći", izjavljujem sljedeće: sve i da mi treba takva pomoć, bez uvrede, ne bih je prihvatio. Želim Vam uspješnu promociju i prodaju knjige - objavio je Lovrić na svom blogu u otvorenom pismu Kaćunku.

Kako Kaćunko nije pitao Lovrića za objavu karikature na naslovnici svoje knjige, nego je ustvrdio da ju je uzeo bez pitanja o autorskim pravima, kao što Lovrić ni njega samoga nije pitao za dozvolu za uporabu lika, došlo je i tu do malih trzavica.

- Zbunjuje me pomalo Vaša napomena na stranici četiri prema kojoj bi umjetnik trebao tražiti suglasnost ljudi čiji lik izabire za temu svojih radova. Osobe, koliko mi je poznato, nisu zaštićene autorskim pravima. Ali ako se ne žele povrijediti autorska prava, suglasnost se zasigurno treba tražiti od autora. Iznenađen sam zbog činjenice da je Vi od mene niste tražili kao što je nije zatražio ni Vaš izdavač - piše Lovrić Kaćunku. Kaćunko pak tvrdi da se "autorskim pravima" htio malo našaliti, baš kao i samom naslovnicom.

- Sadržaj pisma je pomirljiviji nego sam očekivao. Najiskrenije mu zahvaljujem na svim dobrim željama te i ja njemu, uz molitvenu podršku, želim uspjeh na novom životnom putu. Čini mi se, pak, da je moju napomenu u knjizi glede traženja "suglasnosti" od osoba koje crta u svojim karikaturama Tihomir shvatio previše doslovno, a ja sam se zapravo htio malo našaliti i poigrati riječima jer sam odmah, čim su mu karikature bile objavljene, bio siguran da će ga maknuti - rekao nam je Kaćunko.

- A odbijanje pomoći, koju sam doista iskreno spomenuo u izjavi, smatram činom ljudskog ponosa i dostojanstva, u kojem čovjek, koji je već nečim povrijeđen, ne želi dodatna poniženja, posebno ako je siguran da svojim sposobnostima može sebi osigurati egzistenciju ili se pritom kao vjernik oslanja na Providnost - kaže Kaćunko.

Inače, Kaćunko je ovih dana postao i jedan od blogera blogosfere Večernjeg lista

Don blog

Ključne riječi

Komentara 6

DR
draga1955
17:05 25.09.2009.

Ovaj karikaturist neka ide po pomoć tamo kod onih koji su ga kao trojanskog konja uvalili Crkvi i koji sada liju krokodilske suze nad njegovom hudom sudbinom. Ali ja ipak mislim da ovaj neće biti gladan.

KA
Karla
15:28 25.09.2009.

Vjeroučitelj Lovrić nikada nije ni trebao dobiti mandat za poučavanje vjeronakuka, barem ne katoličkog. Njegovi stavovi sve su samo ne katolički. Čula sam njegovo razmišljanje i izjave na jednom skupu( duhovne vježbe) za vjeroučitelje i ostala zaprepaštena. Moglo bi se reći da nije vjernik . Ima na to pravo ali nema pravo onda nastupati kao katolički vjeroučitelj. Netko je pogriješio što ga je tako dugo držao na tom mjestu.

FR
franc
18:16 25.09.2009.

Licemjeran je taj Kaćunko : uzeo je bez pitanja i dozvole zaštićeni autorski rad gospodina Lovrića, koristio ga(UKRAO!) ne plativši autoru ni lipe i sada se javlja kao dobrotvor. Pomagao bi Kaćunko čovjeku koji je ostao zbog karikatura bez posla.. Bandolopovska posla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije