Karta moći

Vlada bjelovarski lobij, Dalmacija gubi "svoje gore"

adlesic
Foto: Goran Stanzl
1/2
31.01.2010.
u 14:55

Ako je suditi po regionalnoj pripadnosti, mjestu rođenja ili boravištu ministara i najmoćnijih političara u Hrvatskoj, najgore je prošla Istra. Iz toga kraja nema ni jednog ministra, kao ni iz Međimurja.

Otkako je Hrvatska postala samostalna, tri njezine regije dale su predsjednika države. Dr. Franjo Tuđman rođen je u Zagorju, Stipe Mesić u slavonskoj Orahovici, a njegov nasljednik dr. Ivo Josipović rođeni je Zagrepčanin, ali vuče jako dalmatinsko korijenje. Njegovi roditelji Ante i Milica rođeni su u Baškoj Vodi, koja se, iako u njoj već punih dvadeset godina vlada HDZ, može pohvaliti da je dala predsjednika iz SDP-a.

Ako je suditi po regionalnoj pripadnosti, mjestu rođenja ili boravištu ministara i najmoćnijih političara u Hrvatskoj, najgore je prošla Istra. Iz toga kraja nema ni jednog ministra, kao ni iz Međimurja. Sve ostale regije, pa i dijaspora, mogu se pohvaliti da imaju svoga ministra, predsjednika Vlade ili pak predsjednika Hrvatskoga sabora.

Otkako je Ivo Sanader odstupio s premijerskog mjesta, Dalmacija, i to onaj južniji dio, lošije prolazi u političkoj moći. Od Splita do Dubrovnika nema ni jednog ministra, ali zato imaju predsjednika Sabora, Luku Bebića, čija politička težina nije ista kao u Sanaderovo vrijeme. Luka se još dobro drži, iako je svima jasno da nije baš oduševljen time što je Jadranka Kosor čvrsto preuzela uzde stranke i Vlade. U hrvatskoj Vladi najmoćniji je bjelovarski lobi. Iz toga grada dolaze čak četiri ministra – Goran Jandroković, Davor Mlakar, Đuro Popijač i Damir Bajs – te potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

Bjelovarčani se ponose ministrima koji žive ili su rođeni u njihovu gradu, ali ističu da se ta politička moć u njihovu gradu uopće ne vidi. Naime, taj grad ne prednjači kada je riječ o razvoju ili novim investicijama, za razliku od Zadra, koji je Kalmetinim odlaskom u Vladu doživio pravi procvat. Zato nije čudno što mu cijele zadarske Jazine skandiraju kada s predsjednicom dođe na stranački skup. Ništa manje omiljen u svome kraju, a to je cijela Lika, nije ni Darko Milinović, ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade.

S političke karte moći u posljednje dvije godine nestali su Ana Lovrin, ministrica pravosuđa iz Zadra, koju je zamijenio Ivan Šimonović, Berislav Rončević, ministar unutarnjih poslova, kojega je zamijenio Tomislav Karamarko. Ministar obrazovanja Dragan Primorac sam je izišao iz Vlade kada je s premijerske funkcije odstupio Sanader. Razlog Primorčeva izlaska iz Vlade bila je predsjednička kampanja u koju se upustio kao nezavisni kandidat.

Nije prošao u prvom krugu, ali političku karijeru nije objesio o klin nego je najavio da bi se u dogledno vrijeme mogao kandidirati na parlamentarnim izborima kao nezavisni kandidat ili pojaviti sa svojom strankom. Primorac je rođen u Banjoj Luci, a roditelji mu žive u Splitu. Damir Polančec, ministar gospodarstva, odstupio je zbog afere u Podravci. U Sanaderovoj vladi bio je važna karika i najmoćniji čovjek koprivničkog kraja, gdje je vedrio i oblačio.

Komentara 14

OB
-obrisani-
13:08 01.02.2010.

Stvarno rtreba biti stručnjak izgubiti dobijenu utakmicu Da ste imali našega rukometnog viteza Pajoviča on bi to rešio PRSTOM u OKO nekojem Francucu Tko nabije PRST u OKO, -taj dobije Naš EU@Slovenski stil „PRST u OKO“ je provereno najdobriji

KO
kompa
15:21 31.01.2010.

\"Naime, taj grad ne prednjači kada je riječ o razvoju ili novim investicijama, za razliku od Zadra, koji je Kalmetinim odlaskom u Vladu doživio pravi procvat. Zato nije čudno što mu cijele zadarske Jazine skandiraju kada s predsjednicom dođe na stranački skup. Ništa manje omiljen u svome kraju, a to je cijela Lika, nije ni Darko Milinović, ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade.\" otuda napadi na ova dva ministra jer su jako uspjesni i doprinijeli razvoju svoga kraja a napadi stizu najvise iz onih krajeva gdje nemaju svojih predstavnika,,kain(istra),linic rijeka,cacic (varazdin

OK
okokučnopišalo
15:06 31.01.2010.

Gle, gle iz dvije županije Hrvatske nema ministara....možda su pošteniji od ostalih...neznam samo glasno razmišljam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije