Novi udar

Vlada u Kijevu: Ubili smo 150 separatista

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
04.07.2014.
u 20:40

Nastavlja se tako ofanziva ukrajinske vojske na položaje separatista koji drže i najveće gradove, Donjeck i Lunansk

Oko 150 separatista izgubilo je život kod Nikolajevke na istoku Ukrajine u sukobu s ukrajinskom vojskom, koja je izgubila dva vojnika.

Nastavlja se tako ofanziva ukrajinske vojske na položaje separatista koji drže i najveće gradove, Donjeck i Lunansk. Ofenzivu je najavio predsjednik Petro Porošenko.

Kijev tvrdi da sad kontroliraju 23 od 36 područja na istoku. Ukrajinske vlasti tvrde i da ruski helikopteri prelaze granicu i najavili su da će ih ubuduće rušiti.

>> Ukrajina prekinula primirje i pokrenula žestoku ofenzivu na istoku!

Komentara 20

BF
brkonja fra brkati
09:14 05.07.2014.

Procurio je memorandum,koji je otkrio da je RAND Corporation (nezavisna američka think thank organizacija),koju financira američka vlada, savjetovala ukrajinskoj vladi da se uključi u svaki oblik rata na istoku Ukrajine, uključujući i stavljanje građana u kampove i ubijanje svih kojioji se opiru vladinim akcijama. RAND Corporation inače radi istraživanja i analize za američku vojsku. U šokantnom pismu, RAND Corporation, brutalno predlaže, korak-po-korak, vodič za rješavanje pobune pro-ruskih prosvjednika u istočnoj Ukrajini. Dokument poziva na tri stupnja vojne kampanje,koji će jamčiti pobjedu. Prvi korak je suspenzija Ustava i objava izvanrednog stanja.Drugi korak predviđa ukidanje svih komunikacija i zatvaranje disidenata u izolirane kampove. Zadnji korak predviđa povratak svih izbjeglica iz ratne zone kućama,dok bi se imovina osuđenih pobunjenika konfiscirala.----------------------------------------------------------- Vjerovatno je ista organizacija napravila sličan scenarij za pobunjenike u SAD poput FEMA kampova,kad jednom u SAD izbiju neredi protiv kriminalaca iz Washingtona i njihovih nalogodavaca sa Wall Street-a.

Avatar EI Indio
EI Indio
09:10 06.07.2014.

Od samog početka ukrajinske krize Vašington je imao ključnu ulogu u razvoju događaja i sve aktivnosti američke administracije su vodile ka eskalaciji sukoba na istoku Ukrajine. Proteklih nekoliko meseci se moglo primetiti da kada god bi Kijev posetili američki visoki zvaničnici, na istoku zemlje je dolazilo do eskalacije nasilja i pojačanih vojnih aktivnosti ukrajinske vojske, Nacionalne garde, paravojnih neonacističkih postrojbi Desnog sektora i privatnih vojski ukrajinskih oligarha koji su finansirali EvroMaidan. Zato i neuspevaju mirovne inicijative u kojima učestvuju predstavnici Moskve, Ukrajine i zemalja Evropske unije, a na kojima nema američkih izaslanika. Znakovito je bilo i žurno javljanje ukrajinskog predsednika Petra Porošenka američkom potpredsedniku Džou Bajdenu, odmah po završetku pregovora u Berlinu pre nekoliko dana. 30 maj je Džefri Pjat, američki ambasador u Kijevu, izjavio “kako je američka vojska u poslednja tri meseca utrostručila pomoć Ukrajini, a delegacija Pentagona će početkom juna boraviti u Kijevu, gde će sa ukrajinskim zvaničnicima razgovarati o tome kako SAD može najbolje da podrži ukrajinski odbrambeni sektor u mesecima i godinama koje dolaze “.

Avatar EI Indio
EI Indio
09:12 06.07.2014.

Svi koji su malo bolje upućeni u situaciju u Ukrajini znaju da je ovo rat Vašingotna i njegovih marioneta iz NATO saveza protiv Rusije, a Ukrajina je samo poligon za ostvarivanje američkih geostrateških i geopolitičkih interesa. Međutim, SAD su jasno dale do znanja da se ne žele direktno sukobljavati s Rusijom, niti bilo kojim drugom svetskom silom, što je Vašington otvoreno najavio “promenom odbrambene strategije”. Nova američka strategija se oslanja na učešće plaćeničkih trupa, oružanih snaga marionetskih država i angažmanom manjih američkih specijalnih jedinica i pripadnika obaveštajnih službi, dok se odustalo od velikih vojnih kampanja kakve smo videli u Avganistanu i Iraku. O kakvoj je strategiji reč ovaj portal je pisao u analizi Rusija i Iran nisu upali u zamku “Velike šahovnice” i revidirane američke strategije “Evroazijskog Balkana” Zbignieva Bžežinskog koja je u pripremi i za Kinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije