Nabujala Sava

Voda opada, gorčina ostaje

'21.09.2010., Desno Trebarjevo - Vise od 3 godine uz cestu stoje betonski blokovi koji bi trebali braniti selo od Save. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
1/5
22.09.2010.
u 07:30

Mještani Posavine tvrde da su pripreme za obranu kasnile premda se znalo za porast vodostaja.

Nakon što je najviši vodeni val Save prošao sisačkom gornjom Posavinom, stanovnici najugroženijih naselja uz desnu savsku obalu napokon su odahnuli. Ipak, ostala je gorčina zbog nepravodobnih priprema.

Kažu, najvažnije je da smo se uspjeli obraniti, a bilo bi dobro da svi mjerodavni iz ovih izvanrednih mjera i izvanrednog stanja izvuku neku pouku.

– Stanje na cijelom području općine normalizira se. Zahvaljujući angažiranju interventne policije i vojske nasipi su utvrđeni pa je u utorak već bio moguć i promet cestom na desnoj obali. Budući da je pedesetak pripadnika Oružanih snaga napustilo Osnovnu školu braće Radića, gdje su bili smješteni, u srijedu se nastavlja nastava – kaže načelnik općine Martinska Ves Ivica Dadović.

Iako vodostaj opada, stanovnici posavskih sela još se okupljaju uza Savu, čije se obale sada ne bijele od gusaka, kao ranije, već od vreća s pijeskom. I dalje s nevjericom gledaju u vodu, a najčešća je tema kašnjenje priprema za obranu od nabujale vode.

– Sami smo traktorima dovezli stotine kubika zemlje jer je šoder kasnio – kaže Ratko Kuraber iz Željeznog Desnog. Njegovi sumještani Stjepan Caren, Željko Poslilović, Ivan Marčec i Nikola Škrinjar kažu da su noću dežurali u mraku jer javna rasvjeta nije radila, a dodaju da nije bilo dovoljno vreća i kako je pomoć kasnila. Na pomoći najviše zahvaljuju pripadnicima interventne policije i roniocima.

Nakon dramatičnog dana i noći, u Trebarjevu Desnom pomalo idilična slika. Mališani prvi put s ceste love ribu u Savi. Ribe nema jer, kažu, voda je velika, a riba mala. Stariji mještani ponovno prstom upiru u betonske blokove ispred mjesnog društvenog doma koji tri godine čekaju montažu obrambenog zida.

– Nikad nismo dobili objašnjenje zašto obrambeni zid dug oko 500 metara nije završen – kaže Ivan Kramarić.

U Hrvatskim vodama neslužbeno kažu da projekt nije završen jer zbog nesanirane obale s odronima nije moguće temeljenje betonskih blokova.

Kada se voda počela prelijevati preko ceste, ogorčeni Ivo Radić zbog toga je blokirao kamion Vodoprivrede, sve dok nije istovario šljunak koji je bio namijenjen Dubrovčaku i Željeznom.

– Kao što su nam dovezli pijesak i vreće poslije podneva, tako su mogli i dan prije. A danima se znalo da voda dolazi – kaže Ivan Buić iz Martinske Vesi.

Posavski su stočari jučer s nasipa krenuli prema pašnjacima na Odranskom polju, gdje su stotine grla stoke na slobodnoj ispaši. Kažu da voda iz Odre, koja je bujala zbog probijanja savskih nasipa nizvodno od Zagreba, već nadire na pašnjake pa svoja goveda i konje dovode u staje. Nadaju se da im zbog pada vodostaja zaobalne vode neće ugroziti vrtove i okućnice.

Na pad vodostaja Save utjecalo je i planirano probijanje nasipa kod Palanjka, kako bi se voda pustila u retenciju Lonjsko polje. Osim što je na taj način za promet zatvorena županijska cesta između Hrastelnice i Palanjka na lijevoj obali Save, istodobno je u izolaciji ostalo romsko naselje kod Palanjka. Stanovnicima naselja ipak su jučer ujutro dostavljene potrebne količine kruha i vode.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije stanovnici Posavine upozoreni su da bunarsku vodu više ne mogu koristiti za piće i pripremu hrane čak ni nakon prokuhavanja. Zbog toga su upućeni na korištenje vode iz sisačkog vodovoda ili flaširane vode. Zavod će, napominje ravnateljica dr. Svjetlana Ančić-Birač, i dalje provoditi stalni zdravstveni nadzor vode.

I dok vodostaj u sisačkoj gornjoj Posavini opada, vodeni se val seli nizvodno prema Jasenovcu. Jučer su u Lukavcu, Gušću, Kratečkom, Lonji i drugim naseljima prema Jasenovcu zabilježeni najprije porast, a zatim stagnacija i postupni pad vodostaja. Budući da je ustava Trebež otvorena, ne očekuje se da bi vodostaj mogao ponovno rasti. Međutim, oprez nikad nije naodmet, pa su i na tom području proglašene redovite mjere obrane od poplava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije