Prvi kuhar u novootvorenom Dječjem vtiću Rožica je Vladimir
Šćukanec-Hopinski, a njegovo nas je kulinarsko umijeće i radni vijek
posebno zaintrigiralo. Naime, Vladimir je od 1994. radio kao kuhar u
Ministarstvu obrane RH, gdje je kuhao za brojne visoke svjetske
dužnosnike. Od 12. siječnja, od kada je i proradio vrtić u Velikom
Trgovišću, Vladimir je promijenio radno mjesto na kojem je punih 15
godina spremao razne delicije.
Pravi majstor
– U ministarstvu sam se zaposlio 1994. , a već sam krajem godine postao
voditelj smjene. Kuhanje je dosta zahtjevno, moramo se pridržavati
različitih normativa. Hrana mora biti prve kvalitete, a kako smo kuhali
za visoke svjetske dužnosnike, ugostiteljstvo mora biti na najvišem
nivou – ukratko nam je ispričao Vladimir. Najzahtjevnija je u
pripremanju jela bila delegacija Turske, za koju se hrana morala
posebno pripremati zbog vjere, a najsloženiji dio u kuhanju svakako su
domjenci za koje treba uložiti poseban napor.
Lijepa iskustva
Iako ga za kuhanje i ministarstvo vežu lijepa iskustva, do nagle je
promjene uslijedilo zbog putovanja. Naime, kuhar Vladimir stanuje u
Družilovcu, mjestu udaljenom 40-tak kilometara od Zagreba, a samo pet
minuta vožnje od vrtića. – Nakon 15 godina dugog putovanja u Zagreb,
spoznao sam da mi putovanje oduzima puno vremena, da mi je to
prezahtjevno, a želio sam u vrtiću probati kuhati, steći novo iskustvo.
U vrtiću je organizacija posla, dakle nabava namirnica i slaganje
jelovnika, kao i normativi, približno isti kao i u ministarstvu. No,
razlika je ipak u zahtjevnosti jer djeca i nisu toliko zahtjevna,
njihove zahtjeve je jednostavnije zadovoljiti – dodao je Vladimir.
Rekao nam je da kod kuće u tjednu kuha baka, subotom supruga, a
nedjeljni je ručak njegova specijalnost.<
NEOBIČNO Nakon 15 godina u MORH-u došao u dječji vrtić