Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNA HUNTA

Vojnici upali u selo u Mjanmaru i pobili najmanje 50 mještana: 'Molili su ih za vodu, a oni bi im davali mokraću'

FILE PHOTO: Soldiers from the rebel Karen National Liberation Army patrol in the Myanmar border town of Myawaddy
Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS
1/3
06.06.2024.
u 23:06

Svojim očima sam vidjela kako mi muža odvoze vojnim vozilom. Sina su odvojili od nas oboje i ne znam gdje je. Sada ne znam jesu li mi sin i suprug živi ili mrtvi, ispričala je mještanka

Najmanje 50 ljudi ubijeno je prošlog tjedna u napadu mjanmarskih vojnika na selo u državi Rakhine u Mijanmaru, tvrde lokalni stanovnici koji su za BBC izjavili da je selo doživjelo dva i pol dana terora, tijekom kojih su vojnici vezali i tukli stanovnike, polijevali ih gorućim benzinom i tjerali da piju njihov urin. Kako su ispričali, mjamarski vojnici tražili su pristalice Arakanske vojske (AA), jedne od najefikasnijih etničkih borbenih snaga u Mjanmaru.

Nacionalna vlada jedinstva (NUG) izjavila je da je 51 osoba, u dobi između 15 i 70 godina, "brutalno mučena i ubijena", dok AA procjenjuje da je broj mrtvih veći od 70. Vladajuće vojno vijeće negiralo je optužbe, koje bi predstavljale jedan od najgorih zločina u trogodišnjem građanskom ratu u Mjanmaru.

- Pitali su muškarce je li AA u selu. Bez obzira na odgovor, vojnici bi ih udarali - ispričala je jedna žena za BBC.

- Svojim očima sam vidjela kako mi muža odvoze vojnim vozilom. Sina su odvojili od nas oboje i ne znam gdje je. Sada ne znam jesu li mi sin i suprug živi ili mrtvi - dodala je. 

POVEZANI ČLANCI:

Prema riječima svjedoka, više od 100 vojnika napalo je selo Byai Phyu u blizini glavnog grada države, Sittwe, gdje vojska još uvijek zadržava kontrolu. Lokalni stanovnici su rekli da su vojnici posebno okrutno postupali prema muškarcima s tetovažama koje podržavaju AA. Dva dana su ih držali na otvorenom, s tek nešto jela i pića, a neke od muškaraca su odvodili. 

- Bili su tako žedni, stajali su cijeli dan na suncu, i molili za vodu. Ali vojnici su mokrili u boce s vodom i davali ih muškarcima - ispričala je svjedokinja.

Vlada je obećala privesti odgovorne za ratne zločine u Byai Phyu pravdi, dok AA optužuje vojno vijeće za "fašističku okrutnost" i grupno silovanje nekih žena u selu. Vojna hunta negirala je sve optužbe za mučenje, navodeći da su samo provodili "mjere mira i sigurnosti" u selu.

Inače, Arakanska vojska je u proteklih šest mjeseci preuzela većinu države Rakhine, prisilivši vojsku na povlačenje. Prošle godine prekinuli su primirje s vojskom i pridružili se etničkim pobunjenicima u zajedničkoj operaciji s ciljem svrgavanja vojne hunte koja je preuzela vlast u veljači 2021.

>> VIDEO 'Dan D': Prvi put se na grobovima u Normandiji vijore i hrvatske zastavice

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
08:20 07.06.2024.

kako nemaniti jedne srpske zastave a toliko antifasisti?

LU
luftbrenzzer
07:55 07.06.2024.

Samo neka mještani mole Boga da vojnici ne preuzmu izraelske metode traženja i uništavanje neprijatelja. Od sela ne bi ostao kamen na kamenu, a broj mrtvih bi se ustostručio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije