U DRESDENU

Vozači bijesni zbog paprenih kazni: Postavili ograničenje brzine zbog životinje koju nitko nije vidio

Foto: pixabay
1/3
05.09.2024.
u 17:25

Od kada je ograničenje uvedeno 2013. godine, zabilježeno je čak 175.830 prekršitelja, a naplaćene kazne premašile su iznos od šest milijuna eura.

U njemačkom gradu Dresden postavljeno je ograničenje brzine zbog jedne neuobičajene životinjice – malog potkovnjaka. Između travnja i listopada, na mostu Waldschlößchenbrücke uveden je limit od 30 km/h umjesto uobičajenih 50 km/h. Razlog? Očekuje se da šišmiš ljeti češće lovi kukce u niskom letu, spuštajući se na visinu od samo jednog metra iznad ceste, što povećava rizik od sudara s automobilima. Ograničenje brzine trebalo bi pomoći ovoj ugroženoj vrsti da izbjegne opasnost, javlja Radio Dresden. Ekološke udruge su također podržale ovu mjeru, kako izvještava Bild.

Vozači su često zbunjeni jer se pravila primjenjuju u različitim vremenskim periodima tijekom godine. Tako u travnju vozači moraju usporiti na 30 km/h od 19 sati do 7 ujutro, dok se u svibnju i lipnju ograničenje primjenjuje od 20 sati do 6 sati ujutro. Kolovoz i rujan donose povratak na 19 sati, a u listopadu je potrebno usporiti već od 18 sati. Dvije radarske kamere nadziru poštivanje ograničenja, prenosi HAK.

Od kada je ograničenje uvedeno 2013. godine, zabilježeno je čak 175.830 prekršitelja, a naplaćene kazne premašile su iznos od šest milijuna eura, izvijestio je Grad Dresden Bildu.

VEZANI ČLANCI: 

Sve bi ovo možda imalo smisla i bilo pohvalno – briga za ugrožene vrste, zaštita šišmiša i sigurnost u prometu – da nije jednog ozbiljnog problema: mali potkovnjak nikada nije viđen u blizini mosta. Grad Dresden je 2022. godine bezuspješno tražio šišmiše u okolici mosta, a pronađene jedinke su bile daleko od predviđenog područja. Mali potkovnjak, zbog kojeg je uvedeno ograničenje, nije bio među njima. Sada se traži ukidanje ograničenja brzine, a najglasniji su vozači koji su u međuvremenu platili kazne.

>>> Ovo su najduži mostovi u Hrvatskoj: Jedan je godinama vodio 'u nigdje', a drugi je naš najveći ponos

1/18

Komentara 1

DU
Deleted user
22:11 05.09.2024.

Pametnije bi im bilo da spašavaju auto industriju , nego šišmiše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije