Bez odmora

Vraća se na kontinent, težak program pape Franje u Brazilu

papa Franjo
Reuters/PIXSELL
17.07.2013.
u 15:50

Franjin pohod u Rio de Janeiro je „posebno značajan, jer po prvi puta, nakon što je izabran za papu, vraća se na svoj kontinent

Papa Franjo je nadopunio program svoga boravka u Brazilu u povodu 28. svjetskog dana mladih koji će se održati od 23. do 28. srpnja u Riu de Janeiru, s temom „Idite i učinite sve narode učenicima mojim“, pohodom svetištu Naše Gospe od Aparecide, posjetom faveli u Rio de Janeiru, bolnici itd., kazao je danas novinarima šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. To je prvo međunarodno apostolsko putovanje pape Franje. O odlasku na međunarodne dane mladeži nije odlučivao Franjo, već Benedikt XVI., kao što je Ratzinger bio na danu mladeži u Koelnu, a taj susret je bio odredio Ivan Pavao II.

Dakle, kada se pripremao program boravka pape u Brazilu, pripremao se za Benedikta XVI., koji ima 86 godina i inače je teško podnosio putovanja, pa je bio predviđen i odmor. Franjo je u dane predviđene za odmor ubacio svoj program, pa tako umjesto odmora po dolasku u Rio de Janeiro, pohodit će svetište Gospe od Aparecide, zaštitnice Brazila, a koje se nalazi u državi San Paolo. U tom svetištu je 2007. godine, nakon posjeta Benedikta XVI., tada kardinal Bergoglio bio voditelj odbora za sastavljanje zaključnoga dokumenta Pete opće konferencije latinskoameričkih biskupa.

Franjin pohod u Rio de Janeiro je „posebno značajan, jer po prvi puta, nakon što je izabran za papu, vraća se na svoj kontinent i zbog toga poprima posebno zanimanje, sudjelovanje i očekivanje“, kazao nam je otac Lombardi na današnjem brifingu.

Posjet svetištu u Aparecidi, obilazak favele, bolnice i susret s odborom Celam nije bio u programu Benedikta XVI., a što je u svoj program uvrstio Franjo, premda u istom broju dana, odnosno od 22. do 29. srpnja, ako se računaju dani odlaska iz Rima i povratka u Rim. I mjesta odlaska i dolaska, odnosno aerodrom polijetanja i slijetanja u Rim, su izmjenjena. Zračna luka plolijetanja je trebala biti ona u Ciampinu, ali je Franjo pitao odakle obićni putnici polijeću za Rio de Janeiro. Kada mu je odgovoreno kako se polijeće sa uračne luke u Fiumicinu, onda je papa Franjo odlučio kako će i on poletjeti iz te zračne luke. Vratit će se u zračnu luku Ciampino. U zrakoplovu neće biti postavljen posebni ležaj na kojem bi se papa mogao odmoriti. Istina nije bio postavljen ni kada je Benedikt XVI. putovao u Afriku. Franjo će sjediti na sjedalima kao i svi putnici za vrijeme cijeloga leta preko Atlantika. Ne samo to što neće imati ležaj, već je zaželio putovati zrakoplovom kojim na toj relaciji idu ostali putnici. To znači da neće biti upotrebljan Boeing 777, koji je luksuzniji, već će letjeti zrakoplovom Airbus 330.

Narednih sati će iz Rima poletjeti zrakoplov Hercules C-130 brazilskog vojnog zrakoplovstva u kojem će biti papamobil i jeep, vozila koja će Papa Franjo upotrijebiti za brojna kretanja tijekom 28. međunarodnih dana mladeži. Papamobil je verzija vozila Mercedes-Benz Classe M koji je papi Franji poklonio Dieter Zetsche, predsjednik automobilske kompanije Daimler AG tijekom nedavnog, 3. srpnja, susreta s papom u hotelu Domus Marije.

Inače, svetište Gospe od Aparecide svake godine pohodi oko 8 milijuna hodočasnika. Maleni kip crne Gospe duboko je povezan s patnjama naroda, potištenoga, ili bolje reći „slomljenoga“ ropstvom, kao što je bio slomljen i kip iz Aparecide, koji su 1717. godine, u rijeci Paraíba, pronašli ribari. Gospu su pohodili i Franjini prethodnici. Ivan Pavao II. 1980. godine i Benedikt XVI. 2007. godine.

>> Papa Franjo propisat će kakve aute mogu voziti crkveni ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije