SOCIJALNA POMOĆ

Vraćamo dug državi, ali ne bi bilo loše da daju i gablec

rad za opće dobro
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
20.05.2015.
u 22:30

Dobivaju zajamčenu minimalnu naknadu, mjesečno 800 kuna, a zauzvrat uređuju zelene površine, čiste ulice...

Svašta sam već u životu prošla i nije mi teško primiti se posla. No, ako se socijalna pomoć mora odraditi, onda neka pozovu sve koji su na popisu. Na žalost, neki će se u ovoj državi opet uspjeti prošvercati – kaže Jessica Aliji Brgles, 35-godišnja samohrana majka troje djece. Ona u Varaždinu odrađuje zajamčenu minimalnu naknadu koju za osnovne životne potrebe dobiva od države.

Dolazi u 6 ujutro

Zakon o socijalnoj skrbi koji je na snazi od lani propisao je i mogućnost odrađivanja naknade u trajanju od 30 do 90 sati mjesečno pa su gradovi i općine počeli pozivati socijalno najugroženije, a radno sposobne građane na komunalne javne radove. Među prvima od većih gradova prošlog se mjeseca s projektom “Rad za opće dobro bez naknade” uključio i Varaždin koji ima 400 korisnika socijalne pomoći. Prve skupine, organizirane po gradskim tvrtkama, počele su čistiti ulice i zelene površine.

Jessica, krojačica po struci, dosad je odradila 60 sati. Na posao dolazi u 6 ujutro.

– Od opreme su nam dali samo reflektirajuće prsluke i grablje, a za gablece se snalazimo sami. Kupimo si pecivo ili sendvič jer bismo inače bili gladni – kaže. Zbog djece koja se vraćaju iz škole kući odlazi ranije, već oko 13 sati, a ostali ostaju do 14.

– Nema mi djecu tko pripaziti, a živimo sami u stanu. Zato mi je i teško pronaći posao, jer tekstilne tvrtke rade u dvije, pa i tri smjene. Ovi javni radovi su super jer vraćamo dug državi, ali bilo bi bolje da mi osiguraju posao – dodaje Jessica. Žive od 1600 kuna zajamčene naknade i dječjeg doplatka. Za samca naknada iznosi 800 kuna, koliko je i osnovica.

Siniša Česi, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Varaždinu, kaže da ne mogu svi odmah doći na red.

– Sve ovisi o gradovima i općinama i njihovim potrebama. Nema mjesta za sve pa, kako tko odradi svoje, pozivamo druge – ističe.

“Kazna” šest mjeseci

U Lipiku su lani pozvali 90 ljudi, a ove godine 50.

– Osiguravamo im prijevoz i gablece, a rade 80 sati, odnosno deset radnih dana – ističe Anita Jurković iz gradske uprave.

I dok u Lipiku nemaju problema s odazivom, u Prelogu se polovica pozvanih – oglušuje. Od 12 radno sposobnih javilo ih se samo šestero.

– Morat ćemo poduzeti neke korake i prijaviti ih Centru – kaže gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Ako se korisnik pomoći bez opravdanih razloga ne odazove, gubi na šest mjeseci pravo na zajamčenu naknadu. U Hrvatskoj je oko 113.000 njezinih korisnika, no u Ministarstvu socijalne politike i mladih ne znaju ukupan broj onih koji je odrađuju.

– Čekamo podatke iz 80 centara za socijalnu skrb – kažu. Kao posebno dobre primjere gradova koji su se uključili ističu Lipik, Umag, Petrinju i Križevce.

>> Večernji list analizira: Ovo je 10 najvećih problema Hrvatske!

>> Bivša glasnogovornica policije mora na rad za opće dobro

Komentara 21

DU
Deleted user
23:18 20.05.2015.

Shaka čast! Na žalost oni koji se ne odazivaju su upravo oni koji protestiraju kako nemaju posla, a lijeni su I Boga mole da se ne zaposle.

HR
Hrabraja
23:01 20.05.2015.

napokon. Pozovite ih sve pa cete vidjeti kome je novac stvarno potreban Ovo je sistem koji u Njemackoj funkcionira godinama.

SA
samoborka
23:19 20.05.2015.

Bravo Varazdin! Svatko (osim starih i nemocnih) tko prima socijalnu pomoc bi morao odradjivati drustveno koristan rad! A ne da se doma (i po birtijama) sjedi i trosi novac od socijalnog za pice i cigarete dok druge bu.dale rade za minimalac kako bi prehranile svoje obitelji! Inace, red bi bio da primatelji socijalne pomoci iznos koji im se isplacuje dobivaju na posebnu karticu socijalnog kojom bi se pri svakoj kupnji registrirali i koja bi omogucila socijalnom uvid na sto trose dobiveni novac. Ako su u pitanju cigarete i alkohol, automatski im se treba trajno obustaviti pravo na dobivanje socijalne pomoci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije