O INVESTICIJAMA

Vrdoljak: Strana ulaganja u godinu dana porasla šest puta

ivan vrdoljak
Anto Magzan/PIXSELL
30.07.2013.
u 12:12

– Bit ćemo zadovoljni ako osobna potrošnja ovim rastom kompenzira pad u prvom kvartalu – rekao je Grčić.

Do oporavka ipak neće doći, no porasla su strana ulaganja, kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić na početku tiskovne konferencije o investicijama. Grčić je rekao da je ove godine zabilježeno 460 mil. eura novih ulaganja.

– Bit ćemo zadovoljni ako osobna potrošnja ovim rastom kompenzira pad u prvom kvartalu – rekao je Grčić.

Riječ je o prezentaciji rezultata u drugom kvartalu koji su bolji nego u prvom kvartalu, kaže Grčić. Dodao je da je u segmentu javnih investicija napravljena šestomjesečna revizija. S upravama javnih poduzeća pogledali su njihove planove i tražili rebalans planova u skladu s onim za što drže da se sto posto može realizirati ove godine i da dinamiku investicija pomaknu unaprijed. Grčić je rekao kako većinu investicija treba riješiti do 10. mjeseca te da rezultat rebalansa nije dramatičan.

Plan je rebalansiran za 700 mil. kuna, tj. za toliko je manji od onog na početku godine, kaže Grčić.

Rast baziran na privatnom kapitalu

– Tražili smo od uprava da nam garantiraju ostvarenje investicija u vrijednosti 13, 6 milijardi kuna. Te su investicije ostvarive. Do kraja godine one će biti ostvarene, a to bi bilo 23 posto više nego ukupne investicije u javnom sektoru iduće godine – rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Naglasio je i kako je realizacija u prvom polugodištu veća za 30% u odnosu na prošlu godinu.

– Do sada su otklonjene prepreka za projekte vrijedne približno 16 milijardi kuna, cilj je vrijednost od 22 milijarde kuna – rekao je Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić istaknuo je nekoliko timova koji su ostvarili dobar rezultat, istaknuvši posebno željezničarske timove.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da postoje dva osnovna cilja – Hrvatska mora biti konkurentnija i rast se mora zasnivati na privatnom kapitalu i investicijama. Provedeno je 28 aktivnosti za poboljšavanje investicijske klime, naglasio je Vrdoljak.

– Zakon o strateškim investicijskim projektima nije zanemariv argument za jesen, jer niz investitora pita kada će doći u fazu da bi mogli koristiti taj zakon – rekao je Vrdoljak. Naglasio je i kako je osnovano Povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, objašnjavajući kako su financijski centri često neinformirani o investicijskim prilikama u Hrvatskoj.

Vrdoljak je zaključio kako nema razloga da ne bude bolje, a na kraju je naglasio i kako je u prvom kvartalu ove godine zabilježeno šest puta više izravnih stranih investicija u odnosu na godinu prije, to jest došlo je do porasta od 80 na više od 400 milijardi. Investicije su bile u četiri ključna sektora: telekomunikacije, nekretnine, industrija i financijski sektor, a prve tri zemlje koje su investirale su Austrija, Nizozemska i Njemačka.

Monetizacija nije hir

– Ja samo mogu poželjeti da se ovaj trend izravnih stranih investicija nastavi u drugom dijelu godine – rekao je Grčić.

Grčića su novinari zamolili za komentar sve većeg javnog duga.

– Dok god Hrvatska ima deficit, javni dug će rasti, osim ako ne provedemo monetizaciju – rekao je Grčić, dodajući kako monetizacija i privatizacijski projekti nisu hir.

– Oni koji su do jučer bili na poziciji vlasti i imali slične ideje danas su protiv njih. To je nedosljedno – rekao je Grčić.

Rekao je da prihodovna strana proračuna ne ovisi samo o Vladi te naglasio kako nemaju podatak za privatne investicije koje su ključne komponente rezultata hrvatskog gospodarstva.

– Mnogo je faktora na koje Vlada ne može utjecati, ali učinit ćemo sve što je u našoj domeni –  rekao je Grčić.

–  Državni zavod za statistiku ne prati i u ovom trenutku nema egzaktne podatke o privatnim ulaganjima u Hrvatskoj. To je ključni razlog zašto ne znamo dovoljno o tome. Vlada nema svoje statističke izvore –  dodao je.

Vrdoljaka su novinari upitali o ugovoru o snimanju seizmike terena koji je njegovo ministarstvo bez natječaja sklopilo s norveškom tvrtkom Spectrum.

–  Svaki postuupak u projektu istraživanja i eksploatacije mora biti po svim pravilima Europske komisije, prema svim zakonima RH i najvišim svjetskim standardima. Tako je bilo i u ovom slučaju – rekao je Vrdoljak.

>> Hajdaš Dončić: Gradnje katedrala u pustinji su prošlo svršeno vrijeme - aorist

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije