Ratni zločin

Vrhovni sud potvrdio devet godina zatvora Ivici Miriću

\'bivsi policajac, hrvat  ivica miric uhicen je i priveden istraznom sucu zbog sumnji u pocinjenje ratnog zlocina u sisku tijekom rata\'
21.01.2011.
u 15:38

Optužen je da je kao zapovjednik tadašnje Antiterorističke grupe Novo Selo iz zagrebačke bolnice Rebro odvezao svoga susjeda Srbina u šumu Brezovica te ga ondje smaknuo

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Ivici Miriću iz Siska kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 9. listopada 1991. godine. U kaznu će mu biti uračunat boravak u pritvoru od 2. ožujka 2009. godine.

Vrhovni sud odbio je tako žalbe državnog odvjetnika i Ivice Mirića te prihvatio odluku Županijskog suda u Sisku s ponovljenog suđenja. Državni odvjetnik tražio je da se Miriću povisi kazna, dok je sam Mirić tražio da ga se oslobodi ili mu umanji kazna zbog niza povreda kaznenog postupka i kaznenog zakona.

Suđenje bilo poništeno

Suđenje Ivici Miriću za ubojstvo svog susjeda, sisačkog Srbina Miloša Čalića u šumi Brezovica, već je jednom bilo poništeno, te je Vrhovni sud u travnju lani naredio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem koje je održano sredinom prošle godine, a na kojem je izrečena ista presuda kao i u prvom suđenju koje je završilo u kolovozu 2009. godine - devet godina zatvora.

Postupak protiv Ivice Mirića, zvanog Ica, počeo je njegovim uhićenjem u ožujku 2009. godine, a Županijski državni odvjetnik u Sisku Stipe Vrdoljak optužio ga je da je kao zapovjednik tadašnje Antiterorističke grupe Novo Selo, zajedno s policajcem Ilijom Čakarićem, dvojicom nepoznatih policajaca i jednom ženom, 9. listopada 1991. usred dana iz zagrebačke bolnice Rebro odveo sisačkog radnika Miloša Čalića (1942.), koji je tamo bio na liječenju. Nakon što su došli do šume Brezovica Mirić je izvukao Ćalića iz vozila i prijeteći mu automatskom puškom naredio da hoda prema mostiću obližnjeg kanala, gdje ga je usmrtio hicima iz automatske puške.

Tijelo Miloša Čalića nađeno je dan kasnije u šumi Brezovica nedaleko od Siska, a patološki nalaz upućivao je na ubojstvo vatrenim oružjem i fizičku torturu prije smrti, što se odvijalo u kombiju na putu od Zagreba.

Iskazi svjedoka

Mirić je negirao zločin cijelo vrijeme, no svjedoci su potvrdili da je on prije ubojstva prijetio nesretnom Milošu Čaliću, a Ilija Čalarić svjedočio je da su Čalića na smaknuće iz kombija odveli upravo Mirić i još dvojica policajaca. Domagoj Rupčić, branitelj Ivice Mirića, najavio je ustavnu tužbu.

– U presudi Vrhovnog suda zamijenjeni su iskazi svjedoka, te će nam to biti jedan od argumenata za pobijanje njihove odluke na Ustavnom sudu – rekao nam je Rupčić.

Ključne riječi

Komentara 5

SV
sveznalica100
18:25 22.01.2011.

I tako jedan život vrijedi 9 godina;sjajno!

MA
mani102
22:41 22.01.2011.

kao hrvatski branitelj osuđujem ovakav zločin ako je počinjen i ako je ovo učinjeno kako piše smatram da je kazna premala jel dok smo mi na fontu krvarili pojedinci su pod izlikom hrvatstva činili zločine i unosili nemire ne samo među srpsko stanovništvo nego i naše hrvatske obitiljei koje nisu bile na fontu Aako je to učinjeno kazna je PREMALA predlažem 40 godina

LU
lukanikola
23:24 22.01.2011.

šta je taj čovijek radio i hrvatskom i srpskom življu s tih prostora da ima tri života nebi mogao oslužiti kaznu koliku bi trebao dobiti , to je bila prava kaubojština nega i njegovih podčinjenih uz blagoslov prepostavljeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije