'ČEKAM ODGOVOR PUTINA'

Vučić: Ako Rusija napravi ono što mislim da hoće, pitanje je kako će se svijet izvući iz toga

Aleksandar Vučić
Foto: Florion Goga/REUTERS
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.03.2022.
u 09:29

Srbijanski predsjednik naglasio je kako bi volio da Ukrajina i Rusija postignu dogovor, ali je skeptičan oko toga

Srbija će od četvrtka zaustaviti izvoz brašna, pšenice, kukuruza, ulja i ugljena da bi ih bilo dovoljno i za domaće potrebe i za regiju, najavio je u utorak srbijanski predsjednik, komentirajući poremećaje na tržištu izazvane krizom koju je potakla agresija Rusije na Ukrajinu.

> Pročitajte Premium analizu Denisa Romca: Putnov srpski brat najveća je žrtva rata 

Aleksandar Vučić u intervjuu za TV B92 rekao je da je vlada ranije u utorak pripremila odluku o izuzeću carine na uvoz energenata, što će se odnositi na uvoz iz trećih zemalja.

– Ako uslijedi odluka o zabrani uvoza svih energenata iz Rusije, onda smo i mi u problemu, nemamo to odakle dobiti. Ne mogu ni nafta, ni plin pasti s neba. Tražimo gdje bismo to mogli nabaviti – rekao je Vučić.

Sjedinjene Države objavile su u utorak da uvode embargo na uvoz ruske nafte i plina, a Velika Britanija rekla je kako će postupno ukidati uvoz ruskih energenata do kraja 2022., čime te dvije zemlje dodatno pojačavaju pritisak na Moskvu u znak odmazde za invaziju Ukrajine.

Vučić je istaknuo da "40 posto svojih potreba" za plinom i "oko 30 posto nafte" EU rješava nabavom  iz Rusije.

– To se ne može lako nadomjestiti, ni preko SAD-a, ni preko Katara – ocijenio je Vučić.

On je naglasio da Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom vlasništvu ruskog energetskog diva Gazprom Njefta s 56,15 posto, traži mogućnost uvoza iz trećih zemalja i naveo je da će država osloboditi NIS carinskih davanja na uvoz.

Vučić je ustvrdio da "država sve drži pod kontrolom", a državni proračun gubi više od 35 milijuna eura kada se uzmu u obzir subvencije i pomoć u vezi s cijenama nafte i naftnih derivata.

Srbija, kako je rekao, ima najnižu cijenu struje i u ovom trenutku neće biti poskupljenja.

– Neće biti poskupljenja u ovom trenutku, ali je nemoguće da imamo uvjerljivo nižu cijenu od Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore… – rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik naglasio je kako bi volio da Ukrajina i Rusija postignu dogovor, ali je skeptičan oko toga hoće li se to dogoditi.

– Volio bih i nadam se, ali ne vjerujem da će doći do dogovora u Ukrajini.... Očekujem snažniji nastavak ruske ofenzive u sljedećim danima – rekao je Vučić za provladinu TV B92 i dodao: 

– Bit će velika borba u ovakvim uvjetima. Čekam da vidim Putinov odgovor. Čekam da vidim što će reći Europska unija. Mislim da neće odjednom sve ukinuti, mislim da će smanjiti potrošnju energenata iz ruskog izvoza. Ako Rusija napravi ono što mislim da hoće, bit će čekanja na automobile, što uvodi cijeli svijet u užasnu ekonomsku katastrofu i pitanje je kako će se svijet izvući iz toga. A da ne govorimo o mogućnosti širenja sukoba. 

VIDEO Milanović: 'Srbija je kao na žeravici, ne zna što bi rekla pa predsjednik taktizira'

Ključne riječi

Komentara 70

DU
Deleted user
09:52 09.03.2022.

konačno je vrijeme da se EU rješi ovog šizofreničara i njegove države, udariti mu najjače sankcije čak i gore nego rusiji, zatvoriti mu državu kao sj.koreju pa nek se udruži sa rusijom i uživa

DA
dam63
10:35 09.03.2022.

Ovaj bi se sam trebao prijaviti u ludnicu.

IL
ilustrator
10:06 09.03.2022.

čuj, ako putin napravi ono što mislim da hoće!! dva luđaka od kojih jedan glumi da je luđi od luđeg! rola je pri kraju, glumatalima je preostalo malo mogućnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije