12 NOVIH BORBENIH AVIONA

Macron potpisao u Beogradu ugovor o Rafaleima: Vučić objavio cijenu 12 novih aviona

French President Macron meets Serbian President Vucic in Belgrade
Foto: DJORDJE KOJADINOVIC/REUTERS
1/19
29.08.2024.
u 22:04

"Europskoj uniji i njezinim članicama potrebna je snažna i demokratska Srbija, a Srbiji je potrebna snažna i suverena Europska unija kako bi branila njezine interese. Srbiji je mjesto u Europskoj uniji", rekao je Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron došao je u dvodnevni posjet Srbiji na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Macron je dočekan u Beogradu, nakon što je njegov zrakoplov, u pratnji borbenih zrakoplova MIG 29 Vojske Srbije, sletio u zračnu luku "Nikola Tesla" oko 18 sati.  Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, zajedno s premijerom Milošem Vučevićem i nekoliko ministara, osobno je dočekao Macrona, po dolasku, upriličen je svečani doček ispred "Palače Srbija", uz vojne počasti i intoniranje državnih himni, piše Blic

Nakon ceremonije dočeka, Vučić i Macron održali su sastanak, a nakon toga, u dvorani Jugoslavija unutar "Palače Srbija" održana je ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih sporazuma. Među ostalim i onog o srbijanskoj kupnji 12 novih višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea. Ugovor je vrijedan 2 milijarde i 700 milijuna eura.

 - Europskoj uniji i njezinim članicama potrebna je snažna i demokratska Srbija, a Srbiji je potrebna snažna i suverena Europska unija kako bi branila njezine interese. Srbiji je mjesto u Europskoj uniji, rekao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

Vučić je naglasio kako je ovaj sporazum od velikog značaja za Srbiju, istaknuvši da će značajno unaprijediti vojnu spremnost zemlje. "Ovo je veliki korak naprijed za našu vojnu moć. Mi ne tražimo sukobe niti ih izazivamo, ali ovim sporazumom osiguravamo bolju zaštitu naše zemlje", rekao je Vučić, dodavši da još postoje neka tehnička pitanja koja treba riješiti prije konačnog zaključenja dogovora.

Macronov posjet Srbiji bit će obilježen i njegovim putovanjem u Novi Sad, što je Vučić posebno istaknuo kao znak prijateljstva između dviju zemalja. "Posebno zahvaljujem predsjedniku Macronu što je odlučio posjetiti i drugi grad u Srbiji", izjavio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Tijekom prvog dana posjeta, glavne teme razgovora bile su potpisivanje sporazuma o zrakoplovima te razgovori o pristupanju Srbije Europskoj uniji, a Vučić je naglasio da će pregovori biti nastavljeni i tijekom večeri, kao i sljedećeg dana, piše Blic

>>> FOTO Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić

French President Macron meets Serbian President Vucic in Belgrade
1/19

VEZANI ČLANCI: 

 

 

Komentara 90

RE
rennes
23:43 29.08.2024.

Nema što, lijepo se to Francuzi drže sporazuma o strateškoj vojnoj suradnji kojeg su potpisali s Hrvatskom prije samo koju godinu prodajom naprednjje verzije ovih aviona zemlji koja je poznata po imperijalnim tendencijama, a uz to nije članica ni NATOO saveza ni EU te ima i autokratsku vlast jako blisku neprijateljskoj Rusiji! Sve na štetu "savezničke" zemlje s kojom dijeli i članstvo u navedenim organizacijama! Kada stignu ti novi rafali Srbija će opet imati zračnu nadmoć nad svim zemljama bivše Juge uz sve potencijalno opasne posljedice koje iz toga mogu proizaći! Hrvatskoj ne ostaje ništa drugo nego da bar podigne ove rafale na taj 4.1 ili neki noviji standard koji se pojavi. S tim, da bih baš iz revolta trebalo razmotriti da se kroz 15-ak godina možda opredijeli za nešto američko a šutne "prijatelje" Francuze!

PO
poluprovokator
22:49 29.08.2024.

"Mi ne tražimo sukobe niti ih izazivamo," reče on i ostane živ;-))

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
22:34 29.08.2024.

Nisu potpisali ugovor već sporazum koji prethodi ugovoru a taj se može a i ne mora potpisati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije