Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji

Vučić raspisao izbore za 17. prosinac, SNS glavni favorit, oporba razjedinjena

Ilustracija
A. H.
01.11.2023.
u 10:34

Prethodni parlamentarni izbori održani su u Srbiji 3. travnja prošle godine, a na njima je ubjedljivo je pobijedila lista čiji je nosioc bio Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je danas izvanredne parlamentarne izbore koji će biti održani u nedjelju, 17 prosinca. Prema zakonima Srbije od trenutku raspisivanja izbora počinju svi izborni rokovi. Tako će izborna kampanja trajati sve do 14. prosinca u ponoć kada će početi 48-satna izborna šutnja.

Prethodni parlamentarni izbori održani su u Srbiji 3. travnja prošle godine, a na njima je ubjedljivo je pobijedila lista čiji je nosioc bio Aleksandar Vučić. Međutim, i pored sigurne pobjede za konstituiranje Vlade, kojoj je na čelu Ana Brnabić, trebalo je šest mjeseci. U aktualnu Vladu kao ministar izabran je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov.

- Donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine, ovaj ukaz stupa na snagu po danu objavljivanja Službenog glasnika Republike Srbije. Bitno je da Srbija ostane ujedinjena u ovim teškim vremenima – rekao je Vučić ovom prilikom te poželio svim učesnicima u predstojećoj kampanji dobar rezultat, kao i da svoju kampanju treba da vode na demokratski način.

Srpska napredna stranka, kojoj više nije na čelu Vučić ali koji se i dalje pita za sve, favorit je i ovih izbora te će sve osim pobjede SNS-a biti iznenađenje. U korist SNS-u ide i činjenica što je srpska oporba razjedinjena i sa puno malih lidera koji se teško mogu složiti oko bilo čega. Samim tim je oporba u Srbiji slaba. Ipak, postoje neke naznake da će doći do ujedinjenja srpske oporbe pred ove izbore. Kada je riječ o izbornoj kampanji u Srbiji tu treba znati i kako SNS i Vučić kontroliraju gotovo sve glavne medije u Srbiji na kojima se otvoreno vodi kampanja Aleksandra Vučića i SNS-a. Naime, Vučić po nekoliko puta u tjednu gostuje na tim televizijama, pišu se intervjui i slično i to bez ijednog kritičkog pitanja, teksta ili razmišljanja o bilo kojem potezu režima. Pri tome se oporbenjake naziva izdajnicima i drugim prigodnim nazivima.  

Ključne riječi

Komentara 14

KA
karijes
10:51 01.11.2023.

A što dobra očekivati u turskom pašaluku ?

Avatar Bani
Bani
13:26 01.11.2023.

Pa isto ka i u zapadni turski pasaluk tj. hrvatisstan...

Avatar El Indio
El Indio
14:26 01.11.2023.

Taj favorit SNS kao neki proeuropski? A tu komsije molu boga da ih Putin oslobodi trulog zapada. Cudan narod i sa njima ne imat posla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije