CILJ JE EU

Vučić se boji jedino nestabilnosti regije: Moj san je carinska unija na Balkanu koja nije Jugoslavija

14.09.2016.
u 17:22

Ponovio je da će se njegova zemlja usprotiviti članstvu Kosova u UN-u

Nestabilnost Balkana je "jedino čega se boji" srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je u srijedu opetovao za AFP svoju europsku opredijeljenost, unatoč protivljenju dijela građana članstvu u Europskoj uniji.

– Ne bojim se budućnosti što se tiče gospodarstva. Jedino čega se bojim je regionalna nestabilnost – rekao je Vučić u razgovoru uoči posjeta Francuskoj u srijedu i u četvrtak.

Ponovio je da će se njegova zemlja usprotiviti članstvu Kosova u UN-u. Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju je priznalo stotinjak zemalja, ali ju Beograd ne priznaje, uz odobravanje Moskve. No sada je "poraslo povjerenje" između strana, ustvrdio je.

– Ne smatram – da su odnosi Beograda i Prištine – najveći problem na Balkanu – rekao je, izrazivši zabrinutost za "veze Srbije i Bošnjaka" s jedne strane te "Hrvata s njima dvoma" s druge.

– U Srbiji Imamo 250.000 bosanskih muslimana, a oni u Bosni imaju milijun Srba – rekao je taj čelnik desnog centra, ponovno izabran u travnju.

– Moj san je carinska unija sa svim balkanskim zemljama – dodao je Vučić. Takva unija "ne bi bila Jugoslavija", istaknuo je, 25 godina nakon sukoba u kojima je poginulo 130.000 ljudi na prostoru bivše Jugoslavije.

– Političko vodstvo Srbije drži da je članstvo u EU najbolji put za našu zemlju – rekao je, naglasivši važnost gospodarstva EU i njegovih tvrtka u Srbiji.

– No s druge strane, većina  – Srba – misli da EU šteti našem državnom interesu, što je činjenica – dodao je. Po anketama, gotovo 50 posto Srba je za članstvo u EU. U zemlji je i dalje snažna popularnost tradicionalnog saveznika Rusije.

– Naš strateški cilj je članstvo u EU. To nije odluka za ovu ili onu stranu, kao što neki kažu (...) Da, želimo ostati u dobrim odnosima s Rusijom – rekao je Vučić.

Pošto je 1990-ih počeo karijeru kao najbliži suradnik ultranacionalista Vojislava Šešelja, Vučić je postao čelnik desnog centra koji je na vlast došao 2012.

>> Vučić poručio Republici Srpskoj: Ne grade se autoceste kako bi njima išli tenkovi

Komentara 57

AP
apoxiomen007
17:59 14.09.2016.

Tvoj san je velika i etnički čista srbija...

ST
stric7
17:46 14.09.2016.

...ovaj bi trebao biti suđen za ratne zločine...

Avatar superhik74
superhik74
18:09 14.09.2016.

Carinska unija na Balkanu je treca Jugoslavija. Nema unije, Neka drzave medjusobno trguju i reguliraju odnose bilateralnim ugovorima suverenih drzava, nikakva unija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije