Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'RAZUMJELI SMO PORUKU'

Vučić: 'Hrvatska se pokazala kao nepouzdan opskrbljivač. Gradit ćemo naftovod s Mađarskom'

Foto: Screenshot RTS
1/3
08.10.2022.
u 11:37

- Zapadne zemlje će pokušavati da riješe problem ulaskom Kosova u UN, i što misle da tako rješavaju europske probleme, a druga je stvar da žele odueti argument Vladimiru Putinu iz ruku" - poručio je Vučić

 

Poslije svih događanja u Pragu i odluke da Srbija ne može biti izuzeta da uvozi rusku naftu preko Janafa danas je svoje obraćanje imao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U više od sat vremena, uz ponovno prikazivanje raznih karti, Vučić je svoje obraćanje podijelio na sedam tema. Svoje obraćanje započeo je s pitanjem Kosova.

- Naša pozicija postaje sve kompliciranija po pitanju Kosova i Metohije.Zapadne zemlje će pokušavati da riješe problem ulaskom Kosova u UN, i što misle da tako rješavaju europske probleme, a druga je stvar da žele odueti argument Vladimiru Putinu iz ruku - poručio je Vučić

Spomenuo i prijedlog Njemačke i Francuske rekavši kako se on mora uzeti u obzir jer se radi o dvije najmoćnije države EU. Prema tom prijedlogu Kosovo bi postalo član UN-a i svih drugih svjetskih institucija dok bi se Srbiji osigurao brzi ulazak u EU i samim tim značajna ekonomska korist. Ipak, napomenuo je i kako Srbiji nikako u interesu nije da prizna Kosovo. Najavio je kako će uskoro uslijediti aktivnosti za prijem Kosova u Savjet Europe. Govoreći o Kosovu kazao je i kako mu je predsjednik mađarske Viktor Orban rekao da su SAD i Velika Britanija tražile od Mađarske da 1999. godine kopnenim putem napadne Srbiju, kako bi razvukli snage Vojske Srbije, što je Mađarska tada odbila.    

Ukazujući na rat u Ukrajini Vučić je rekao kako je se za stabilnost države pokazalo zdravstvo, financijska i ekonomska stabilnost, hrana i vojska. Najavio je i dodatna ulaganja od 100 milijuna eura u moderne strojeve te da je donio zapovijed da 20 posto svega što se proizvede u Srbiji mora ostati u Srbiji i za potrebe Vojske Srbije.

- Ruska nafta je danas zbog sankcija Ruskoj federaciji znatno jeftinija od iranske nafte. Ali posljednjim događajima Republika Hrvatska se pokazala kao nepouzdan opskrbljivač. I razumjeli smo poruku. Moramo krenuti u diversifikaciju izvora nafte i razumije se naftovoda. Srbija će u skladu s dogovorom s Mađararskom krenuti u izgradnju naftovoda između Srbije i Mađarske dugog 128 kilometara od Novog Sada do Mađarske da barem budemo spojeni na mađarski naftovod. Imamo i spoj s Hrvatskom pa da možemo birati što će nam biti povoljnije.

Srbija ima samo jedan naftovod. Ide preko Hrvatske, mi nemamo spojen naftovod s Mađarskom. Nismo nikada gradili, smatrali smo da je onaj izgrađen u doba Jugoslavije dovoljan. Mi ćemo u narednih šest godina uložiti 12 mlrd. u infrastrukturu. Energija predstavlja žilu kucavicu jednog  jednog tijela - rekao je.

- To znači da ćemo od tada moći birati koji naftovod ćemo da koristimo za uvoz nafte, odnosno što će za Srbiju biti povoljnije. Do tada ćemo morati uvoziti iračku naftu, koja je 20 posto skuplja, jer je ruska nafta zabranjena za izvoz  - rekao je Vučić.

Podsjetio je na događanja u Pragu rekavši kako je Hrvatska za sebe isposlovala izuzeće da može uvoziti lubrikinat za preradu dizela dok u isto vrijeme to Srbiji nije dozvoljeno.

Napomenuo je i kako je Srbija financijski stabilna te da sada na računu imaju preko 2 milijarde eura. Osvrnuo se i na rezerve hrane rekavši kako u skladištima imaju dovoljne količine hrane za svoje građane.  

U jednom trenutku Vučić je očito shvatio da ga netko od okupljenih ne sluša pa je glasno rekao: "Mogu li vas zamoliti za malo pažnje": Za naftovod do 'mađarskih prijatelja', kako ih je nazvao, trebat će Srbiji od 18 do 24 mjeseca, a potom se pohvalio i da u ovom trenutku Srbija ima najveće rezerve plina ikada.

- U EU samo Mađarska ima nižu cijenu plina za stanovništvo od nas - pohvalio se Vučić pa spomenuo nekoliko zemalja u kontekstu nafte i rafinerija.

Pohvalio se Vučić i kako imaju najjeftiniju cijenu kruha u Europi te dodao kako unatoč suši nema problema s opskrbom te da su u boljoj situaciji nego ikada

- Mi imamo najjeftiniji kruh u Europi. Imamo dovoljne količine suncokreta, najbolje je stanje prethodnih godina, dovoljno šećera, dovoljno soli.. Povećali smo za četiri puta konzervi, graha - rekao je Vučić i najavio povećanje mirovina.

Komentara 123

DU
Deleted user
10:29 08.10.2022.

Pitanje je , tko ju je iskomplicirao, sjedeći na dvije stolice.Sadadolazi vrijeme da se mora opredijeliti, a što god odlući. druga strana će mu pobuniti zemlju i građanski rat je neminovan. Da bi od toga pobjegao on zna da mora naći vanjskog neprijatelja da bi mobilizirao naciju i to će izgleda biti Hrvatska i moglo bi biti rata, srećom smo u NATO-u

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
10:24 08.10.2022.

Kao i obično lupa gluposti i neistine.

KO
koraknaprijed
11:05 08.10.2022.

Kako bi bilo da sagradiš zid na granici sa Hrvatskom,bar 10 metra visok i širok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije