UVOĐENJE EURA

Vujčić: 'Većina bankomata bit će napunjena eurima do 31.12, a svi do 15. siječnja 2023.'

Zagreb: Plenković, Marić i Vujčić o kupnji Sberbanke za 71 milijun kuna
Robert Anic/PIXSELL
02.06.2022.
u 12:55

Europska komisija potvrdila je da je Hrvatska jedina od promatranih država članica koja ispunjava sve kriterije nominalne konvergencije

Guverner HNB-a Boris Vujčić i izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis obratili su se javnosti u povodu objave Izvješća o konvergenciji Europske komisije i Europske središnje banke.

– Izuzetno mi je drago što je Europska komisija jučer pozitivno ocijenila hrvatsko zadovoljavanje nominalnih kriterija konvergencije, što nas praktički dovodi na korak od ulaska u europodručje, znači završetak puta na koji smo krenuli 2017. i sada ga privodimo kraju. Za Hrvatsku će biti mnogo, mnogo više koristi nego troškova, biti će dobro, kako za građane u Hrvatskoj tako i za poduzeća te za samu državu – istaknuo je Vujčić.

– Ulazak u europodručje Hrvatsku će učiniti mnogo otpornijom na sve šokove i krize kojih, kao što ste vidjeli, u zadnje vrijeme ima jako mnogo. Svakako je bolje biti u europodručju u ovakvim trenucima nego biti izvan njega, poručio je – piše HRT.

– Nakon ulaska Hrvatske u europodručje i Hrvatska narodna banka će se integrirati u potpunosti u eurosustav i postati puni dio eurosustava. Mi smo već u listopadu 2020. stupili u blisku suradnju s Europskom središnjom bankom, što znači da smo praktički već ušli u bankovnu uniju i ovo je za nas završni korak integracije u zajedničko područje valute u Europi. Naglašavam da je to područje druge najsnažnije valute na svijetu, i za nas je to, kako god to gledali, značajan napredak i sigurno će pridonijeti i u budućnosti razvoju Hrvatske – kaže Vujčić.

– Čestitke na radu. Europska komisija nastavit će surađivati s vama – istaknuo je Valdis Dombrovskis.

– Do 31. prosinca većina bankomata bit će napunjena eurima, a do 15. siječnja svi će bankomati biti napunjeni eurima – objasnio je Vujčić i dodao da će dio bankomata do kraja godine morati biti napunjeni s kunama jer je to hrvatska valuta.

Na pitanje kako odgovara na kritike da Hrvatska prerano ulazi u europodručje, Vujčić je kazao da bi bilo bolje da je Hrvatska ušla ranije u europodručje.

Podsjećamo, Europska komisija u srijedu je predstavila izvješće o konvergenciji te je potvrdila da je Hrvatska jedina od promatranih država članica koja ispunjava sve kriterije nominalne konvergencije, kao i da je hrvatsko zakonodavstvo u cijelosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o funkcioniranju EU te sa Statutom Europskog sustava središnjih banaka i Europske središnje banke. Slijedom toga Europska komisija zaključila je da je Hrvatska spremna uvesti euro 1. siječnja 2023.te će tako postati dvadeseta država članica europodručja.

VIDEO: Premijer Plenković primio je potpredsjednika EK za gospodarstvo Valdisa Dombrovskisa

 

Komentara 16

5S
505.scrtom
13:05 02.06.2022.

je i puna slama je bolja od prazne haha

AF
AfganistanskiHrvat
13:31 02.06.2022.

U bankomatima će biti euri zato se već sada vježba njihovo "pražnjenje" a drugo raspušta li se HNB i tražite li gospodine novo radno mjesto jer će naš guverner biti u Bruxellesu nakon uvođenja eura.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
13:08 02.06.2022.

Bankomati će letjeti u zrak..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije