IMA POSEBAN STATUS

Vukovar više neće dobivati posebne potpore jer se potpuno razvio?

Vukovar: Postavljena izložba fotografija i tekstova iz nedavno objavljene monografije "Sjećanje na žrtvu Vukovara 1991."
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
02.09.2024.
u 08:40

Od mirne reintegracije do danas, u Vukovaru se kontinuirano podiže kvaliteta života, radi se na novim sadržajima i to više nije nerazvijen grad

Vukovar je grad koji je tijekom Domovinskog rata teško stradao, a Vukovarci, kada govore o tom vremenu, uvijek ističu kako poslije tromjesečne opsade u gradu nije postojala ni jedna čitava obiteljska kuća ili stambena zgrada. Uništeno je i vukovarsko gospodarstvo, pri čemu su najviše stradali tvornica Borovo, koja danas zapošljava tek 600-tinjak radnika, a tvornica Vuteks je nestala. Zbog svega toga Vukovar je od mirne reintegracije pa sve do danas imao poseban status u Hrvatskoj kako bi se grad izdigao na nekadašnju razinu i dostigao druge gradove u Hrvatskoj.

Međutim, čini se kako se i to mijenja, na što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća upozorio i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Željko Sabo. Naime, on je pozivajući se na informacije koje je dobio od bivšeg ministra Branka Grčića, rekao kako je Vukovar prema posljednjem izračunu svrstan među gradove koji više neće dobivati potpore vezane za smanjenu razvijenost u odnosu na ostale dijelove Hrvatske.

– Navodno smo prema tom izračunu dostigli stopostotni iznos, što se reflektira i na potpore gradskog proračuna te plaćanja obrtnika i tvrtki u sklopu gradskog djelovanja – rekao je Sabo. Interesantno je kako gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nije bio upoznat s tim podatkom napominjući kako bi se svakako radovao što je Vukovar napredovao, ali u isto vrijeme bio i nezadovoljan što je na tom putu napretka izgubio novac.

POVEZANI ČLANCI:

– S jedne strane mi je drago što Vukovar nije među jedinicama lokalne samouprave koje po zakonu ostvaruju veći postotak sufinanciranja kod projekata Europske unije, ali opet kako se žaliti i kukati što smo razvijeniji i što smo narasli. Moj cilj i zadatak jest da grad napreduje i razvija se, a ovo je potvrda toga rada. Vukovar nikako ne može biti socijalni slučaj nego mora biti u društvu top hrvatskih gradova – rekao je Penava.

Dodao je i kako će se taj podatak još provjeriti, ali i napomenuo kako se u Vukovaru kontinuirano podiže kvaliteta života, radi se na novim sadržajima i da se to vidi u svakom dijelu grada. Podsjetio je i na ratno stradanje, manji broj ljudi u gradu, izostanak punog obima povratka što je, kako je kazao, cijena koju je Vukovar morao platiti i s kojom su se u Vukovaru s godinama naučili nositi.

Treba svakako napomenuti kako je i dalje na snazi Zakon o Vukovaru koji gradu Vukovaru i njegovim građanima nudi posebne povlastice kakve ne ostvaruje nitko drugi u Hrvatskoj. Vukovar je i jedini grad koji ima “svoj” zakon. Isto tako djeluje i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara uz pomoć čijeg proračuna grade se objekti, sufinanciraju gospodarstvenici i slično, što također nema nitko drugi u Hrvatskoj.

>> VIDEO Prije dramatičnih izbora rukovali se ljutiti suparnici Radić i Penava


 
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Grubi
Grubi
13:41 02.09.2024.

Pogledajte Penavinu imovinsku karticu. Debela, jako debela💪💪

VI
Vikar
09:01 02.09.2024.

Penava se do sad nije usprotivio Plenkoviću sve je prihvatio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije