lokalni izbori

Za gradonačelnika Požege borit će se Ronko i Neferović

zdravko ronko
Duško Mirković/Pixsell
20.05.2013.
u 13:10

S izbornim rezultatom zadovoljan je i županijski čelnik HDSSB-a dr. Dražen Đurović jer su u odnosu na prošle izbore dobili puno više vijećnika u gradskim i općinskim vijećima te županijskoj Skupštini.

Hrvatska demokratska zajednica u Požeško – slavonskoj županiji ima najviše razloga za slavlje. U čak šest od 10 gradova i općina već imaju svoje gradonačelnike i načelnike, a u drugom krugu nemaju kandidata samo za grad Kutjevo. Njihovom kandidatu Vinki Kasani u Lipiku nedostajalo je samo 14 glasova da ostvari pobjedu u prvom krugu. U svim gradovima općinama dobili su većinu za Gradska i Općinska vijeća osim u Požegi i Kutjevo gdje je dobio SDP. U koaliciji s HSS većinu imaju i u Županijskoj skupštini. HDZ-ov kandidat za župana Alojz Tomašević u prvom krugu dobio je 43 posto glasova, a SDP-ov Vicko Njavro s kojim ide u drugi krug 25,13 posto.

HDZ bi nakon 12 godina u Požegi mogao dobiti svoga gradonačelnika. Zdravko Ronko, aktualni SDP-ov gradonačelnik s osvojenih 43 posto glasova što je za desetak posto manje nego na prošlim izborima ide u drugi krug s HDZ-ovcem Vedranom Neferovićem koji je dobio 35 posto glasova.

- Nadali smo se dobrom rezultat i ostvarili smo ga, on je bolji nego prije četiri godine. Nismo izgubili ništa od onoga što smo imali. Nadamo se u drugom krugu gradonačelničkom mjestu u Lipiku i mjestu župana jer su naši kandidati za ta mjesta već u prvom krugu ostvarili izvrsne rezultate. Kandidata imamo u drugom krugu i u Čaglinu pa i tu nešto očekujemo. Moram reći da je za nas veliki uspjeh što smo u gradu Požegi ušli u drugi krug. Pokazuje se da jedan mladi čovjek, naš kandidat za gradonačelnika Vedran Neferović ima velike šanse da pobijedi u drugom krugu i da se u Požegi skine jedna opcija ljudi koji vode jednu staromodnu politiku – kazao je Franjo Lucić, predsjednik ŽO HDZ-a.

S izbornim rezultatom zadovoljan je i županijski čelnik HDSSB-a dr. Dražen Đurović jer su u odnosu na prošle izbore dobili puno više vijećnika u gradskim i općinskim vijećima te županijskoj Skupštini.

– Svugdje je povećan broj vijećnika, negdje ih nismo ni imali, a sada ih imamo. U županijskoj Skupštini imamo četiri, a imali smo samo jednog. U Gradskom vijeću Požege nismo imali ni jednog sada imamo dva. Posebno smo zadovoljni rezultatom u gradu Kutjevu gdje naš kandidat Josipa Miličević ulazi u drugi krug – istaknuo je Đurović.

Na pitanje kome će se prikloniti u Gradskom vijeću Požege, SDP-u koji je osvojio 9 mandata ili HDZ- koji ima 8 mandata, a koji bez HDSSB i Nezavisne liste Nine Smolčića nemaju većinu, Đurović je kazao da je sada rano o tome govoriti te da će o tome odlučivati nakon drugog kruga izbora za gradonačelnika.

SDP ima najviše razloga za nezadovoljstvo jer je nakon dužeg vremena izgubio apsolutno većinu u gradu Požegi, a slabiji rezultat su ostvarili i za županijsku Skupštinu. SDP je jedino u gradu Kutjevo ostvario bolji rezultat gdje su po prvi puta osvojili najviše glasova u odnosu na druge stranke.

Zdravko Ronko, kandidat za požeškog gradonačelnika i predsjednik ŽO SDP kazao je da su rezultati izbora za Požeško – slavonsku županiju u cjelini korak nazad i da će se to vrlo brzo i pokazati.

– Naša kampanja, posebno kampanja za grad je bila utemeljena na našim dosadašnjim rezultatima, na realnosti trenutka i utemeljenim planovima, ja to volim reći kroz rad za opće dobro čovjeka, zalaganje za njegovo dostojanstvo i napredak zajednice u cjelini. No, kampanja utemeljena na agresivnosti i neutemeljenim obećanjima bila je plodnija, a građani nezadovoljni stanjem u kojem se nalaze su plodno tlo za podržavanje te agresije kojima nerealna obećanja, ako ništa drugo, dobro zvuče. Moja ekipa i ja, ćemo i dalje ostati kod onoga što je realno, ostvarivo i povjerljivo i ne mislimo do toga odustati ili nešto mijenjati – poručio je Ronko.

>>Sve o lokalnim izborima pročitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije