rat gljivara

Za istu gljivu jedan tvrdi da je jestiva, drugi da je otrovna

gljive,gljivari,portal (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
01.02.2013.
u 11:39

Tomislav Lukić, autor “Toksikologije gljiva”, tvrdi da se dr. Božac obrušio na njegovu knjigu jer ne uvažava upozorenja znanstvenika iz Europe i regije o otrovnosti gljive

Zahuktao se rat gljivara na relaciji Slavonski Brod – Zagreb! Bespoštedna javna polemika započela je kada prof. dr. Romano Božac s Agronomskog fakulteta u Zagrebu “oprao” knjigu “Toksikologija gljiva” Brođanina Tomislava Lukića, optuživši ga za “neoprostivu i nepopravljivu objavu dvanaest pogrešnih, a za zdravlje ljudi smrtonosno opasnih slika gljiva”.

Popljuvani autoriteti

U dopisu koji je poslao autoru, ali i drugima, navodi kako su brojne strukturne formule u Lukićevoj knjizi čista preslika i krađa autorskih prava. Dodaje kako je autor, uz brojne druge pogreške, u svom djelu popljuvao najveće gljivarske autoritete.

– Gospodine Lukiću, vi svojom knjigom obmanjujete javnost lažima i glupostima, a glorificirate vašu mikološku kaljužu neznanja – poručio je Božac Lukiću.

Ni prof. Lukić mu nije ostao dužan. Negirao je njegove tvrdnje riječima kako se vrsta gljive ne može odrediti samo na osnovi fotografije i kako su sve determinacije gljiva na osnovi slika iz njegove knjige potvrdili doktori mikologije u laboratorijima Instituta Ruđer Bošković. Brodski autor kaže kako je povod pisanju njegove knjige bila upravo Boščeva “Enciklopedija gljiva”, u kojoj je dokazanu smrtno otrovnu gljivu Tricholoma flavovirens (Tricholoma equestre), odnosno zelenkastu vitezovku, opisao kao jestivu i izvrsne kakvoće.

– Unatoč upozorenjima znanstvenika iz regije i Europe, Božac i dalje tvrdoglavo ostaje pri svojoj tvrdnji. Zbog toga se osvetoljubivo obrušio na moju knjigu – tvrdi Lukić, predsjednik Gljivarskog društva Varganj. Dopredsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza Ivan Kočet kaže kako je gljivarstvo veliko područje i kako nije nenormalno da jedan gljivar ima jedno, a drugi drugo mišljenje. Međutim, suvremena je tehnologija, kaže, znatno napredovala, i rade se potpuno drukčije studije u odnosu na vrijeme otprije 20 ili 30 godina, kada je dr. Božac radio svoja istraživanja. Prema njegovim riječima, danas se jedina pravilna determinacija gljiva temelji na DNK analizi.

Stari i novi kadar

– Cijeli taj prijepor u gljivarstvu vodi se između starijeg kadra, u koji se ubraja i dr. Božac, i onih mlađih. Božac je gljivarstvu u svoje vrijeme dao jako puno, ali vrijeme ide dalje, tehnologija se promijenila. Netko te promjene prati, a netko se i dalje drži svojih stavova. Lukić se, pak, u svojoj knjizi poziva na istraživače novije generacije. Naravno, Božac to ima pravo osporiti na svoj način, a ljudi će sami odlučiti čiju će knjigu koristiti – kaže Kočet.

>>Zaprešićke bukovače najbolji izbor nakon obilne blagdanske trpeze

Komentara 2

VL
vladek
11:42 01.02.2013.

Ma sve su gljive jestive,samo jedne su jedanputa a druge višeputa

MO
mozel
12:37 01.02.2013.

Jedan tvrdi da su jestive,a drugi tvrdi da su otrovne ? e sada tko je u pravu ?ja bi rekao da bi bilo dobro onome koji tvrdi da su jestive da gljive spremi za jesti i da pojede,a ovaj drugi koji tvrdi da su otrovne neka ceka sta ce se desiti sa ovim sto ih je pojeo i tadan ce se utvrditi istina tko je u pravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije