apel odgovornima

Za jamu Sovjak tražimo jasna pravila igre sanacije

Jama Sovjak
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
02.12.2013.
u 14:39

Udruga Smokvarijanska lista smatra da ljude, okoliš i imovinu treba dodatno zaštititi kad dođe do sanacije jame iz koje se godinama ispušta industrijski otpad.

Kako bi se izbjegle moguće štete tijekom sanacije jame Sovjak na području Općine Viškovo, u koju se godinama nekontrolirano odlagao tekući industrijski otpad, Udruga građana "Smokvarijska lista" donijela je zaključke o dodatnoj zaštiti ljudi, okoliša i imovine, koje bi valjalo uvažiti i ugraditi u Studiju zaštite okoliša.

Zaključke će dostaviti Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Općini Viškovo i Općinskom vijeću Općine Viškovo, te ih objaviti na blogu Udruge. Zbog zaštite mještana od prekomjernog ugrožavanja zdravlja i življenja traže da se tijekom srpnja i kolovoza, i onda kada temperature zraka budu više od 25 stupnjeva, zaustave radovi vađenja mase iz jame Sovjak.

Treba, napominju, utvrditi jasne i provedive kriterije o trenutnim privremenim obustavama radova sanacije u širem i užem okolišu jame kod pojave nepodnošljivog smada ili prekomjernog prisustva plinova i čestica opasnih po zdravlje. Traže i osiguravanje stalnog monitoringa zagađenja zraka međusobno neovisnih institucija (COWI AS i Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije), uz neprekidno prisustvo njihovih predstavnika  i pravo na trenutne obustave rada u slučaju situacija opasnih po zdravlje ljudi. Traže da se priprema i obrada sadržaja iz jame Sovjak za daljnji odvoz obavlja u zatvorenim prostorima, a u određenim, najkritičnijim peridima vađenja mase, kada se ne može jamčiti za zdravlje ljudi, obiteljima osigurati prihvatljiv smještaj.

 Zahtijevaju i jasno određivanje odgovornih pravnih osoba za naknadu imovinske i neimovinske štete vezanih za sanaciju Sovjaka. Kao razloge donošenju navedenih zaključaka ističu da, unatoč naprihvatljivijoj varijanti sanacije, očekuju da će ona poremetiti život ljudi u blizini jame Sovjak. Napominju kako čine sve za zaštitu mještana i  jasno definiranje odgovornih za moguće posljedice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije