Tartufi i kavijar poznate su kulinarske delicije čija cijena po gramu postiže astronomske cijene, no u Danskoj takvu cijenu ima posebna sorta – krumpira.
Prvi ovosezonski krumpiri uzgojeni na turističkome otoku Samsu nude se po cijeni od 155 dolara (960 kuna) po kilogramu, izvijestila je tamošnja turistička zajednica.
U opisu stoji da se zlatnožuti gomolji iz zemlje iskopavaju vrlo pažljivo i ručno, a stručnjaci kažu da ova vrsta krumpira ima prepoznatljiv “terroir”, što znači da se pri konzumiranju može osjetiti specifična kombinacija faktora koji se odnose na geografske i klimatske parametre, važne jer pridonose jedinstvenosti sorte. Francuska riječ “terroir” posuđena je iz vinogradarsko-vinarske terminologije.
Poljoprivrednici na Samsu natječu se u tome tko će prvi “ubrati” zreli krumpir, što zahtijeva posebnu vještinu i strpljivost jer treba precizno odrediti trenutak iskopavanja ovoga gomoljastog povrća.
No, ako ste pomislili da je riječ o najskupljem krumpiru na svijetu, prevarili ste se. Francuski krumpir La Bonnotte stoji čak 3600 kuna po kilogramu, i to zato što je izuzetno rijedak. Iz zemlje ga vade ručno jer je preosjetljiv da bi ga se iskapalo strojevima. Uzgajaju ga samo na Noirmoutieru, otočiću pokraj zapadne obale Francuske. Na godinu proizvedu samo 100 tona i poslužuje se u luksuznim restoranima.
ne prodaje se krumpir po toj cijeni već pamet i reklama.... a to što je netko lud da plati to je druga stvar