Tuča u Draganiću

Za samo 17 minuta tuča uništila voćnjake, vinograde, žitarice...

oluja3
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/4
27.06.2012.
u 11:40

Sto posto iznose štete na kukuruzu i povrću, procijenjeno je nakon prvog obilaska terena koje je zahvatilo veliko nevrijeme

Led, ponegdje i veličine oraha, poharao je općinu Draganić i dijelove grada Ozlja. U manje od dvije godine ovo je već treći slučaj oluje u draganićkoj općini.

 Ukleta mjesta

 – Prva velika oluja bila je 24. srpnja prije dvije godine i to na gotovo potpuno istom prostoru kao i ova posljednja. Ovog puta najviše su zahvaćena naselja Barkovići, Jazvaci, Vrbanci, Budrovci, Darići, Mrzljaki, Franetići i Vrh.

Treća oluja koja je bila između ove dvije bila je nešto manja. No, ovo što nam se sada dogodilo je strašno. Kukuruz i povrće uništeni su u potpunosti, a voćnjaci i vinogradi, koji su se tek ove godine oporavili, ponovo su temeljito nastradali. Jedina je sreća što ovog puta nije bilo pijavice pa ni većih šteta na stambenim i gospodarskim objektima – rekao je načelnik općine Draganić Josip Tomačić. Poharani kraj u utorak su obišli župan Ivan Vučić te obojica zamjenika Josip Šafar i Ivan Banjavčić.

 – Procedura je u ovim slučajevima jasna, a nažalost je stanovnici u Draganiću već vrlo dobro poznaju. Na kraju treba procijeniti hoće li se upuštati u opsežnu proceduru proglašenja elementarne nepogode ili pokušati sanirati dio štete interventnim sredstvima županije i općine. Ona, nažalost, nisu velika – upozorio je župan Vučić. Razgovarao je sa žiteljima Draganića, koji pokušavaju spasiti uništeni dugogodišnji rad i trud.

 Neka druga Hrvatska

 – Uništeno mi je doslovno sve što sam imala u vrtu, a tuča je padala samo 17 minuta. Pomoć, nažalost, ne mogu očekivati ni od koga. I prošli su mi put rekli da na odštetu nemam pravo jer sam iz Zagrebačke županije. Odštete nema, a ja u Draganiću uredno plaćam sve što treba i podmirujem obveze. Kao da je ovo neka druga Hrvatska – rekla je ogorčena Dragica Gruić. Slično govore i drugi njezini susjedi.

 Dožupan Banjavčić uputio ih je na mogućnost osiguranja usjeva. Troškove polica poljoprivrednici plaćaju tek trideset posto iznosa, dok se ostalo pokriva iz subvencija.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
marsupilami
17:51 27.06.2012.

Pomoći će Šafar, Vučić i Banjavčić. Oni imaju posebni nerv za poljoprivredu. Posebno komunisti Vučić i Banjavčić i onaj koji je htio biti komunist ali su sva mjesta već bila popunjena (Šafar) pa je bio katolik pod moraš zbog svog sela. Vele sredstva su mala. E ljudi, ljudi.

GI
girinjo
22:12 28.06.2012.

gosp.šafar,bojite se poskoka ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije