iza svega stoji Jevgenij Prigožin

Za Wagner grupu govori se da u Kremlju ima utjecaj kao i ministri, a sada je otvorila svoj centar

Ruska privatna vojna postrojba Wagner otvorila vojni centar u St Petersburgu
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/9
04.11.2022.
u 14:46

Jevgenij Prigožin istaknuo je kako je njegova vizija centra "stvoriti ugodno okruženje za generiranje novih ideja koje bi poboljšale rusku obrambenu sposobnost"

Čelnici Wagner grupe, ruske plaćeničke skupine, imaju politički utjecaj u Kremlju koliko i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane Sergej Šojgu, smatra ruski disident Mihail Hodorkovski

Hodorkovski ističe kako Jevgenij Prigožin, biznismen koji je u rujnu priznao da je osnovao grupu, imao pristup Putinu koliko i službenici vlade. Također, tvrdi da Prigožin stoji iza nedavnog imenovanja generala Sergeja Surovikina na čelo vojne operacije u Ukrajini i da on radi u bliskoj suradnji s njim, prenosi The Guardian

- Popularnost Wagner grupe u Rusiji porasla je posljednjih mjeseci otkad je mogla tvrditi da je njezino postojanje djelovalo kao alternativa široj mobilizaciji - rekao je Hodorkovski i dodao kako skupina s otprilike 7000 vojnika ne bi preuzela krivnju ako vojne operacije u Ukrajini ne uspiju, budući da ruske snage broje 150 do 200 tisuća.

"PMC Wagner Centar"
Foto: Reuters/Pixsell

Nedugo nakon što je otkriveno da "Putinov kuhar" stoji iza Wagner grupe i nakon što je javnosti postao poznat njegov utjecaj, u Sankt Peterburgu službeno je otvoren i "PMC Wagner Centar". To je, kako piše Novaya Gazeta, potvrdio i Jevgenij Prigožin. 

U njegovoj izjavi, naime, stoji kako centar nudi prostor za "izumitelje, programere, IT stručnjake, eksperimentalne proizvođače i razne startupe", a sve to s besplatnim pristupom. 

Njegova vizija centra je, kako navodi, "stvoriti ugodno okruženje za generiranje novih ideja koje bi poboljšale rusku obrambenu sposobnost". Također, otkrio je kako će razmotriti otvaranje podružnica ako se projekt pokaže uspješnim.

VIDEO Rusi uzeli putovnicu umirovljeniku iz Ukrajine pa prasnuli u smijeh: 'Gotovo je, imamo predsjednika!'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 2

KR
KrešimirToromanović
21:17 05.11.2022.

Zivio Vagnerr i njegova glazba!

Avatar nekakav
nekakav
14:57 04.11.2022.

amerikanci desetljećima imaju privatne vojske, pa se niste čudili, kad je npr. mpr operirao po hv-u, obučavao naše časnike. nije vas brinulo ni kad su ameri black wateru dali slobodne ruke u iraku. niti jedna zločin se nije mogao pripisati amerikancima kao državi. privatni 'kontraktori'. pa sad, što se čudite da i rusi imaju svoje firme kojima je core biznis ratovanje? ne bi smjeli imati? čudno neko doba, napad na neku državu sad nije više dobra stvar, kad se nekoj zemlji oduzima dio teritorija... do sad je bilo ,kad je 'netko drugi' to radio. kad se srbiji uzeo dio teritorija, klicali ste, veselili se. nije vas bilo briga za gašenje nekih osnovnih postulata međunarodnog prava. sad vas najednom obuzelo neko pravedničko raspoloženje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije