CRKVA

Zaboravljajući krvnike, zaboravlja se i žrtva

27.10.2002.
u 00:00

* Vukovar je mrlja na savjesti Europe i cijeloga čovječanstva, rekao je biskup Srakić

VUKOVAR - U povodu obilježavanja 150. obljetnice Zagrebačke metropolije i trećeg spomen-hodočašća u vukovarskoj crkvi Sv. Filipa i Jakova jučer je, pod geslom "Prepoznati i navijestiti Kristovo lice", održana svečana euharistija koju je predvodio nadbiskup i metropolit Josip Bozanić.

- Zaboravljajući krvnike, zaboravlja se i sama žrtva - rekao je nadbiskup Bozanić u propovijedi pred nekoliko tisuća okupljenih vjernika. Dodao je kako čovjek ne može oprostiti grijehe drugoga čovjeka te da tu moć ima samo Bog. - Čovjek može povratiti izgubljen novac ili izgubljen predmet, ali nikako ne može vratiti život ili nevinost - istaknuo je Bozanić, dodajući kako utjeha i nada može biti misao da su patnje žrtava bile zapravo Isusove patnje.

U pozdravnom govoru Marin Srakić, biskup đakovačko-srijemski, citirao je grafit iz nacističkog logora u Auschwitzu. "Tko ne poznaje povijest, bit će prinuđen ponavljati je", rekao je Srakić i dodao kako hrvatski narod ne želi ponavljati svoju povijest. U govoru je kazao kako je Vukovar mrlja na savjesti Europe i cijeloga čovječanstva koji su hrvatski narod prepustili zatiračima. - Ne želimo živjeti kao zarobljenici prošlosti i ljudi bez pogleda u budućnost - zaključio je Srakić.

Svečanost je nastavljena križnim putem od crkve Sv. Filipa i Jakova do Memorijalnog groblja, gdje je održana molitva za sve poginule i stradale tijekom Domovinskog rata.

Svečanosti u Vukovaru uz brojne vjernike, hodočasnike i svećenike pribivali su i Antun Škvorčević, biskup požeški, Marko Culej, biskup varaždinski, i Slavomir Miklovš, vladika križevački te brojne osobe iz javnog i političkog života Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl uručio je nazočnim najvišim crkvenim poglavarima Zagrebačke metropolije novo priznanje Grada Vukovara "Vukovarsko svjetlo slobode".

B. Bradarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije