SAN POSTAJE JAVA Nakon 20 godina čekanja, opet se gradi najznačajniji gradski projekt

Zadar s Poliklinikom uskoro postaje regionalno središte

07.11.2008.
u 18:08

Konačno! Više od 20 godina čekalo se da ponovno započne gradnja zgrade zadarske Poliklinike. I dočekalo se.

Danas je, naime, označen početak radova, i to na dan kada je u zdravstvenim ustanovama stupila na snagu zabrana pušenja.

Ni kiša, ni blato...
Natkrivene gole zidove buduće zadarske Poliklinike vjerojatno još nitko i ne doživljava zdravstvenom ustanovom pa se među blokovima dimilo, što od duhana, a što od optimizma i zadovoljstva.

Ovo posljednje, zbog konačnog uređenja možda i najružnijeg zadarskog prizora, jučer nisu pokvarili ni kiša, ni blato...

– Unatoč kiši, ovo je za nas jako lijep dan. Više od 20 godina čekali smo i dočekali ovaj dan.

Gradnja je bila prekinuta zbog rata, a već nekoliko godina trajala je inicijativa za novom gradnjom. Rok je izgradnje dvije godine i vjerujem da će projekt koji je vrijedan 150 milijuna kuna biti završen do kraja 2010. godine – rekao je ravnatelj zadarske Opće bolnice dr. Zvonimir Vrančić. Istaknuo je kako će na četiri kata buduće Poliklinike biti sva potrebna specijalistička medicinska usluga koja će zadarsko zdravstvo učiniti regionalnim središtem.

– Zadrani će imati svu potrebnu dijagnostiku i medicinsku pomoć u Poliklinici, ali ne samo oni. U našu bolnicu dolaze pacijenti od Rogoznice do Karlobaga, od Premude do Murtera, pa od Knina sve do Gospića – rekao je dr. Zvonimir Vrančić te podsjetio na sredstva od 150 milijuna kuna koja će se realizirati iz kredita Europske razvojne banke, kao i na nužnost iznalaženja sredstava za opremanje same Poliklinike.

To će biti nadležnost Županije čiji je prvi čovjek, ujedno predsjednik upravnog vijeća zadarske Opće bolnice, Stipe Zrilić istaknuo zadovoljstvo projektom.

No uputio je i najbolju moguću poruku, zaželivši Zadranima da što manje imaju potrebu koristiti Polikliniku.

Posebno zadovoljan ponovnim početkom ili, kako se izrazio, završetkom gradnje Poliklinike, bio je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

– Svaki put kada bi bio pun mjesec i kada bi iz ulica u kojima nije bilo javne rasvjete slučajno pogledali prema zgradi Poliklinike, vidjeli bismo apokaliptičan prizor.

Tome će na sreću konačno doći kraj i za dvije godine imat ćemo Polikliniku – rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Dodao je kako je završavanje zgrade Poliklinike jedan u nizu projekta koji su započeti još u prošloj državi, a koji se sada završavaju.

Poruka skepticima
Božidar Kalmeta je s ministrom zdravstva i socijalne skrbi Darkom Milinovićem otvorio radove. Ministar Milinović istaknuo je zadovoljstvo činjenicom što je njegovo obećanje od prije pet mjeseci ispunjeno.

– Kada smo prije pet mjeseci obilazili ovo područje, bilo je i skeptika koji nisu vjerovali da će se uskoro krenuti u realizaciju ovog ne samo Zadranima značajnog projekta – rekao je Darko Milinović i najavio ulaganje stotina milijuna kuna u bolnice.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije