'papa emeritus'

‘Zadržavajući papinsko ime, Ratzinger je samo unio konfuziju u Crkvu’

ratzinger
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
12.12.2020.
u 17:55

Kardinal George Pell žestoko kritizira papu emeritusa Benedikta XVI.

Nakon što je odustao od papinstva 28. veljače 2013., Joseph Ratzinger nije smio zadržati bijelo ruho, ime koje je imao kao papa, a ni povlasticu da ga se naziva Vaša Svetosti. Ponovno je otvorena polemika o tome je li Benedikt XVI. trebao postati papa emeritus ili se jednostavno povući. Ovoga puta vrlo otvoreno se o tom Ratzingerovu potezu izjasnio australski kardinal George Pell kazavši da ne samo što bivši papa ne bi smio nositi bijelo ruho, već ne bi smio ni javno istupati.

Time što praktički postoje “dvojica papa” stvara se i konfuzno stanje unutar Crkve. Ratzinger je, prije odlaska s Petrove stolice, kreirao lik pape emeritusa, odlučio je da će ga se i dalje nazivati Benedikt XVI., uz pridjev umirovljeni, da će ga se oslovljavati sa “Svetosti”, te je ostao u Vatikanu. Govorilo se da se obavezao na šutnju, ali čini se da to nije utvrđeno nijednim dokumentom.

O svojoj odluci zašto je odlučio zadržati gotovo sva vanjska papinska obilježja, Ratzinger je napisao pismo njemačkom kardinalu Walteru Brandmülleru. Mislio je da time što će sebe proglasiti emeritusom neće doći do zbrke i da će budući papa biti i jedini. Titula “papa emeritus” ne postoji ni u jednoj normativnom dokumentu Katoličke crkve. Benedikt XVI. jedini je papa koji je za sebe počeo rabiti taj naziv.

Kada je 13. prosinca 1294. papa Celestin V. (rođen kao Pietro Angelerio) odlučio napustiti Petrovu stolicu, najavio je da će se vratiti svom izoliranom životu, životu pustinjaka (eremita). Pred kardinalima je skinuo sva papinska obilježja, od prstena do odore. Točno 719 godina kasnije, Ratzinger nakon svoje ostavke nije postupio isto. O njegovu postupku u knjizi sjećanja šutnju je sada razbio kardinal Pell, bivši vatikanski ministar ekonomije koji je u Australiji bio optužen, a zatim oslobođen optužbi za pedofiliju. Kaže da je promislio o nekim anomalijama oko slučaja Ratizinger jer, za razliku od Celestina V., nastavlja nositi bijelu papinsku odoru, potpisuje se kao “Benedictus XVI Papa emeritus” i zahtijeva da ga se oslovljava sa “Svetosti” ili “Sveti Oče”.

Paralelna prisutnost umirovljenog pape i pape na dužnosti može izazvati zabune. Pell je svoja promišljanja tijekom 400 dana koliko je proveo u zatvoru zabilježio u dnevniku.  

Komentara 4

Avatar rubinet
rubinet
22:47 12.12.2020.

Zašto su izvršili pritisak na Ratzingera ? Zašto se morao povući ? . Zašto su postavili Argentinca ? Čiji je on eksponent?Dajte jedan članak o tome.

NE
neboiznadzagreba2
19:58 12.12.2020.

Ako je itko unio konfuziju u Crkvu, onda je to Franjo heretik.

MP
marijan.pinkeva
08:24 13.12.2020.

Trebao se (Benedik XVI) konzultirati s Tomaševićem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije