poljoprivrednici

Zagorec: Za povrtlare je ovo najgora godina u povijesti

povrtlari
Marija Lovrenc/VLM
28.08.2011.
u 12:28

Povrtlari su dogovorom sa ministarstvom zadovoljni, iako je situacija i dalje teška.

VIROVITICA – Poljoprivredni proizvođači okupljeni u Savez poljoprivrednih udruga Hrvatske koji okuplja više od pet tisuća članova iz jedanaest hrvatskih županija u Virovitici su poručili da nisu za prosvjede i rješavanje problema u poljoprivredi na cestama. Želimo probleme rješavati isključivo dogovorom, kažu poljoprivrednici koji su, pod dojmom sastanka u Pleternici, ogorčeni postupcima i javnim nastupima pojedinaca koji, poručuju, služe samo vlastitim interesima, unose razdor među poljoprivrednike, a sami nisu dovoljno upoznati sa stvarnim problemima u poljoprivrednoj proizvodnji.

– U ovoj teškoj situaciji, njihovi istupi nanose samo štetu ozbiljnim proizvođačima. Kako je riječ o osobama koji su bliski Poljoprivrednoj komori, ne riješi li ona problem s njima spremni smo i prekinuti odnose s komorom i ići dalje sami. Nas zanimaju stvarni problemi za koje nudimo rješenje, a ne politika i izborne liste – kategorično je rekao Miroslav Filipović, predsjednik Saveza.

Profesionalni povrtlari

Tema jučerašnjeg sastanka bio je i dogovor sa nadležnim ministarstvom o nadoknadi štete povrtlarima koje je uz vremenske nepogode i nenaklonjeno tržište ove godine pogodila i panika vezana uz E. coli.

– Dogovor je postignut za profesionalne povrtlare, koji žive od proizvodnje povrća, koji imaju partnerske ugovore sa trgovačkim centrima ili poljoprivrednim zadrugama i koji su u sustavu PDV-a ili poreza na dohodak. U toj kategoriji pravo na naknadu štete za devet vrsta povrća, među kojima su i krastavci, paprika i rajčica imaju oni povrtlari koji se bave plasteničkom proizvodnjom na najmanje 500 kvadrata, odnosno na površini od 0,25 hektara na otvorenom – istaknuo je Zlatko Zagorec, u ime povrtlara. Povrtlari su dogovorom sa ministarstvom zadovoljni, iako je situacija i dalje teška.

- Sa naknadom štete, koja neće u potpunosti pokriti gubitak, moramo priznati da je za povrtlare ovo najgora proizvodna godina u povijesti – kazao je povrtlar Zlatko Zagorec iz Saveza. Duhanci su pak pozdravili odluku Vlade o smanjenju maksimalne cijene prirodnog plina za industriju koja će se primjenjivati od prvog rujna. Željko Aragović iz Krupnog lista objasnio je da trenutni troškovi za plin odnose čak trećinu proizvodnje te da će im dogovorna cijena plina od 2,13 kuna po kubičnom metru pomoći sa uštedama u odnosu na cijenu od 3,20 do 3,60 kuna, koliko u neto iznosu zasad plaćaju za kubični metar.

– Potez Vlade je itekako dobrodošao. Ovo je referentna godina za duhance. Zbog ledotuče stradalo je više od 3000 hektara duhana, što je oko 55 posto ukupnih površina u Hrvatskoj, pa smo u dva navrata razgovarali sa ministrom Čobankovićem i o problemima poticaja – rekao je Aragović.

Kredit umjesto poticaja

Ratar sa područja Požeško-slavonske županije Ivica Malnar predložio je rješenje za problem poticaja za jesensku sjetvu. Vlada ne može poticaje isplatiti iz ovogodišnjeg proračuna, kaže, no Savez ima rješenje.

– Spremni smo podići kredit u našim poslovnim bankama i snositi trošak kamatnih stopa za onaj iznos poticaja na koji svaki registrirani OPG ima pravo. Rješenje o visini iznosa neka izda Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na osnovi ARKOD-a. Na osnovi rješenja podići ćemo kredit u vrijednosti poticaja. Kredit bi slijedeće godine, najkasnije do 30. lipnja, bankama podmirila Vlada. Na ovaj način mi ćemo spasiti svoju proizvodnju, sami podnijeti trošak kamatnih stopa, bez stvaranja problema i bez pritisaka na državni proračun – predložio je ratar Ivica Malnar.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

TO
Toni50
15:00 28.08.2011.

Zagorec: Za povrtlare je ovo najgora godina u povijesti, a za zatvorenoga general lolopova Zagorca i heroja sa najviše odličja kojega je optužio hrvatski general kriminalac otmičar Petrać kojem je bila obečana sloboda pomilovanje od predsjednika Mesića-prijatelja Gadafija... što samam htijeo napisati više neznam ali i ovo je dobro !

BI
Bisera
16:30 28.08.2011.

piši jasi ona isto voli pisati da ti pomogne malo manje putovanja dnevnica i biće lakše

DU
Deleted user
22:54 28.08.2011.

ocevidno se ucjenama, prijetnjama i blokiranjem prometnica bave samo \"psenicari\" tako da ih lako mozemo svrstati u ogranak \"psenicne mafije\", i u mentalno stanje \"traktor revolucera\". Ovi pak drugi ocevidno imaju nesto u glavama za razliku od \"psenicara\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije