Neokrunjena “kraljica svih gljiva” - shii-taki, iz Japana se preselila i na zagorske brege i to zahvaljujući Milivoju Kramariću iz Velike Horvatske pokraj Desinića. U svijet gljiva, prije četiri godine natjerala ga je velika nevolja, no danas uz svoje shi-take može sa svima i šampanjcem nazdravljati.
Skupe terapije
- Živio sam u Zagrebu gdje sam bio vlasnik tvrtke koja se bavila distribucijom ortopedskih pomagala. Prije nekoliko godina supruga mi je oboljela od karcinoma i kako si financijski nismo mogli priuštiti skupe terapije koje su dosezale cijenu i do 30 tisuća kuna, a supruga se nigdje u Zagrebu nije mogla ni zaposliti, odlučio sam prodati tvrtku i trajno se nastaniti i živjeti u Zagorju na svojoj djedovini. Supruga se ovdje uspjela zaposliti, a ja sam neprestano tražio načine kako da joj pomognem u njezinoj borbi s opakom bolesti. Među ostalim, na internetu sam pronašao i podatke o ljekovitosti japanske gljive shii-take, te sam sebi rekao: “Milivoj, pa zakaj se i ti ne bi probal početi baviti uzgojem te japanske gljive za koju se toliko priča da pomaže”. Preuredio sam staru štalu uz obiteljsku kuću i na oko 150 četvornih metara počeo s uzgojem gljiva i to isključivo za osobne potrebe i za ozdravljenje supruge.
Nakon što smo gotovo u svako jelo stavljali sušene shii-taki gljive, a na jelovniku se gotovo svakodnevno nalazila i sirova, ženini nalazi su danas takvi kao da nikad nije bolovala od tumora. Ne mogu tvrditi da su za to isključivo zaslužne gljive, no uz kemoterapiju, s gljivama se znatno brže oporavljala i izgledi za izliječenje su sigurno bili puno veći, rekao nam je Kramarić. Nakon četiri godine uzgoja, od ove godine Kramarić je i registrirao svoje obiteljsko gospodarstvo
Zahtjevna tehnologija
- Kad sam vidio koliko te gljive pomažu bolesnima, a upoznao sam se s tehnologijom proizvodnje, odlučio sam se od svega pokrenuti i mali obiteljski posao. Gljive uzgajam na dva načina. Prvi je na supstratu od piljevine, a druga je na hrastovim oblicama u kojima izbušim rupu i napunim je sjemenom. Na substratu od piljevine u klimatiziranim uvjetima gljive se mogu brati do pola godine, a na hrastovim oblicama i do dvije godine, no prinos je nešto manji. Tehnologija je vrlo zahtjevna pa onima koji se ne mogu skroz posvetiti uzgoju, ne bi preporučio da se bave njome, rekao nam je “zagorski Japanac” Kramarić.
Pomaže kod tumora, a snizuje tlak, kolestorol, šećer i masnoće u krvi!
Ljekovitost gljive shii-take potiče od polisaharida među kojima je najučinkovitiji lentinan. On pomaže kod raznih tumorskih oboljenja - debelog crijeva, jetre, dojke i pluća. Gljive proizvode antibiotike i antikancerogene tvari protiv virusa, snižavaju kolesterol tlak, šećer i masnoće u krvi, sprečavaju začepljenje žila, reguliraju tlak, poboljšavaju krvotok, pomažu kod gihta, artritisa i osteoporoze i smiruju živčani sustav. Svježe gljive kod Kramarića se mogu kupiti za sto kuna po kilogramu, no gljive i suši pa se mala piksla suhih, mljevenih gljiva može kupiti za 180, a velika za 300 kuna. Sušene gljive odličan su dodatak prehrani. Poput vrganja, može ih se stavljati u sva kuhana jela, a da pri kuhanju ne gube svoja ljekovita svojstva.