Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seizmolog Kuk:

'Imali smo oko 150 potresa koje je osjetila i većina građana'

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
22.04.2020.
u 20:37

Potres nije moguće predvidjeti. On će se jednom sigurno dogoditi, ali ne znamo kada, kaže Krešimir Kuk

Seizmolog Krešimir Kuk govorio je o situaciji u Zagrebu nakon potresa koji se dogodio prije točno mjesec dana.

– Zagreb je od te nedjelje pogodilo više od 1000 potresa, ali većina njih bila je slaba i zabilježili su ih samo naši instrumenti koji su vrlo osjetljivi. Imali smo oko 150 potresa koje je osjetila i većina građana – rekao je Kuk za RTL Danas.

Kazao je i kako je u Zagrebu moguć jači potres od ovoga koji je bio.

– Maksimalna izračunata magnituda potresa za Zagreb iznosi 6,4 posto prema Richteru i to je gotovo 32 puta jači potres od ovoga koji je bio. Potres nije moguće predvidjeti. On će se jednom sigurno dogoditi, ali ne znamo kada – rekao je.

VIDEO Mjesec dana nakon potresa u Zagrebu

 

Dodao je kako može zvučati zastrašujuće kada se kaže da se može očekivati potres.

– Ono što uvijek napominjemo jest da treba voditi računa o gradnji. U drugim zemljama u svijetu koje pogađaju i puno jači potresi žive s njima i spremni su na njih. Primjerice, u Japanu potres jačine od 7 ne izaziva gotovo nikakvu ozbiljnu štetu – kaže seizmolog Kuk.

Ključne riječi

Komentara 35

DU
Deleted user
20:52 22.04.2020.

To znamo svi da može bilo gdje na svijetu biti potresa, nitko nezna gdje i kada-čemu sad ovo plašenje Zagrebčana u ovom trenutku-.

MO
morskival
20:55 22.04.2020.

Ovo nisu novine, to je mašina za stvaranje panike. Nekada je to bilo zabranjeno, sada sve za klik.

MA
marli
21:08 22.04.2020.

Dubrovnik i Dalmaciju su seizmološki najrizičnini i mogao bi još jači potres od ovih svih najava ! Čemu ovakvi tekstovi i širenje panike ? Što to radite ? Jeste svjesni ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije