Britanski ministar obrane u Zagrebu

Zagreb i London uz Ukrajinu, preko koje Britanci žele vratiti primat nad svjetskom sigurnošću

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je ministra obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Bena Wallacea
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.02.2022.
u 19:20

Sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem nije bio predviđen. Upitan o tome, Milanović je kazao da se “ne nalazi s ministrima obrane, osim onih velesila"

Britanski ministar obrane Ben Wallace jučer je u sklopu miniturneje ovim dijelom Europe boravio u Zagrebu, u kojem je s hrvatskim kolegom Marijem Banožićem razgovarao o krizi vezanoj za sigurnosnu situaciju na istoku i jugoistoku Europe u vrijeme rasta napetosti oko Ukrajine.

Hrvatska i Britanija, kazao je ministar Wallace nakon sastanka, stoje rame uz rame u obrani prava suverenih država da biraju svoju sudbinu te smatraju da se ukrajinsko-ruska kriza mora riješiti dijalogom.

Istovremeno s turnejom ministra obrane, britanski premijer Boris Johnson posjetio je Kijev. Velika Britanija profilirala se kao država koja ne samo riječima nego i slanjem oružja – iako su zrakoplovi koji su ga prevozili, primjerice, morali zaobilaziti zračni prostor Njemačke – te upozorenjima o "munjevitom ratu" i deklasifikacijom tajnih dokumenata o mogućem državnom udaru u Kijevu pokušava preuzeti primat ako ne globalne, onda barem šire europske sigurnosti.

Kriza oko Ukrajine i gomilanje ruske vojske na granicama uz tu državu dolaze u trenutku kad Britanija, nakon izlaska iz EU, a i pod unutarnjim nestabilnostima u vladi i kritikama kojima je izložena, neminovno taj spor vidi kao priliku da pokaže da još ima globalnu težinu, dobrano načetu nakon Brexita, kao i da je voljna partnerica i drugi krak osovine koji vodi od Washingtona preko Atlantika do privrženosti NATO-u. Također, vrlo joj je važno da pokaže da i njezine sigurnosne službe imaju težinu, a područje sigurnosti jedna je od rijetkih sfera na koju ne utječe Brexit i koja je još postojana.

Wallace, koji je dan prije posjetio Mađarsku, a danas Sloveniju, u Zagrebu je naglasio da su NATO, Europska unija i UK apsolutno ujedinjeni u podršci ukrajinskom suverenitetu te je istaknuo "sveto pravo odabira suverene države o svojoj sigurnosti". Hrvatski ministar Banožić istaknuo je da Hrvatska zbog vlastitog iskustva u potpunosti razumije u kakvoj se situaciji Ukrajina nalazi. Da je na zapadnom Balkanu važan nastavak dijaloga, reformskog procesa i daljnje integracije u EU i NATO, složila su se oba ministra. Britanski ministar sastao se i s premijerom Andrejem Plenkovićem, ali sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem nije bilo predviđen. Upitan o tome, Milanović je kazao da se "ne nalazi s ministrima obrane, osim onih velesila".

– Britanija je izašla iz EU i to joj daje manju važnost. Ukrajina se neće usrećiti bude li slušala aktualni London – kazao je Milanović te istaknuo da "ne treba dovoditi u iluziju državu koja je pet puta slabija od Rusije da se ovo može riješiti s pet aviona oružja", kao i da stabilnosti EU nema bez faktora u jednadžbi koji se zove Rusija.

VIDEO Gordan Grlić Radman: Doživjeli smo jednu veliku sramotu zbog izjava Zorana Milanovića

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
20:19 02.02.2022.

Nikad više neće biti sila. Kad joj se odreže moć londona kao financijskoga središta, bit će u rangu španjolaca, nesposobna financirati prekomorske posjede. Tolko puta viđeno u povijesti. Nakon iduće financijske krize, neće imati više dobre karte ž

OM
omer
07:52 03.02.2022.

Ha ha ha, kako nasmijavate javnost, Zagreb Hdz i plenkošenko uz Ukrajinu će vratiti primat nad svjetskom sigurnošću. Večeg vica nisam čuo godinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije