PRESUDA

Zagrebačka izgubila spor s Ljubljanskom bankom zbog prenesene stare štednje

06.06.2003.
u 00:00

Zašto je Vlada RH odlučila tužiti LB preko poslovnih banaka? Tako je izgubljeno vrijeme i novac!

Zagrebačka banka izgubila je pri zagrebačkom Općinskom sudu tužbu od 68 milijuna eura protiv Ljubljanske banke (LB), odnosno Nove ljubljanske banke (NLB), a temeljem potraživanja prenesene stare devizne štednje štediša nekadašnje filijale Ljubljanske banke koja je poslovala i propala u Hrvatskoj.

Slovenski Finance prenio je informaciju kako je naš Općinski sud ustvrdio kako Zaba nije vjerovnik Ljubljanske banke, nego da pravo na ta potraživanja može imati samo RH.

Valja podsjetiti da je potkraj 1991. godine Vlada RH donijela Uredbu o pretvaranju deviznih depozita građana u javni dug, koja je omogućila i štedišama banaka sa sjedištem izvan RH da svoju deviznu štednju prenesu na hrvatske banke, tj. u režim javnog duga.

Usto, Zabu je svojedobno Vlada ovlastila da u njezino ime i za njezin račun tuži LB, objasnio nam je direktor Ureda korporativnih komunikacija Zabe Hrvoje Poljak, dodajući da je riječ o prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi na koju se mogu žaliti. U sličnoj pravnoj poziciji kao Zaba nalazi se i Privredna banka.

Dobro upućeni tvrde kako je vrlo upitno zašto je donesena odluka da Hrvatsku u sporu s LB zastupaju poslovne banke. Presuda Općinskog suda pokazala je da bi bilo bolje da je RH izravno ušla u spor s LB. Ovako je izgubljeno vrijeme i novac.

Pitanje dugova Ljubljanske banke nije sukcesijsko pitanje, a i izdvojeno je i iz Ugovora o sukcesiji - za pitanja jamstva bivše federacije za štednju osnovan je poseban odbor. Stoga za cijelu priču nije odgovoran ni HNB ni Ured za sukcesiju pri Vladi, nego Ministarstvo financija. Je li netko svojedobno pokušao napraviti uslugu poslovnim bankama ovlastivši ih za tužbe ne bi li što prije dobile gotovinu?

Gojko Drljača

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije