Zagrebačke bolnice: Svaka druga soba bez klime

VL
Autor
Diana Glavina
04.07.2008.
u 20:18

Iako je stanje mnogo bolje nego prije samo dvije-tri godine, bolnice nisu potpuno klimatizirane tako da se i standard unutar iste bolnice bitno razlikuje, od odjela do odjela.

U zagrebačkoj bolnici "Sveti Duh" od 170 bolesničkih soba, 60 posto ih nema klima-uređaje, a prema riječima ravnatelja dr. Mladen Bušića, i taj jedini preostali nerashlađeni dio bolnice bit će riješen do ljeta sljedeće godine.

Prigovora pacijenata zbog vrućine nije bilo, jer ako nema klime, pomažu ventilatori, žaluzine, zavjese kaže dr. Bušić te dodaje da se za petnaestak dana otvara novi kirurški trakt s vrhunskim sustavom za rashlađivanje i grijanje.

U bolnici u Petrovoj vrućine nema u rađaonici, na neonatologiji, nema ni u intenzivnoj njezi, ni kod babinjača koje su rodile carskim rezom, dok su u najtežoj situaciji babinjače koje su normalno rodile. Smještene su tako da im sunce izravno udara u sobe, ali to ćemo riješiti preuređivanjem odjela.

Velik dio ginekoloških odjela i dio onkologije također su pod toplinskim udarom rekao nam je ravnatelj prof. Slavko Orešković. Ističe da nakon preuređivanja odjela za patologiju trudnoće 1, ove jeseni u rekonstrukciju kreće i odjel za patologiju trudnoće 2.

U KB-u Merkur nije ovih dana lako, što zbog građevinskih radova što zbog vrućina. Bolnica ima 250 klima te još određeni broj ventilacijskih uređaja, ali su najslabije zaštićene bolesničke sobe. Ravnatelj dr. Željko Vidas ističe da su željeli kupiti klime za još pedesetak soba, ali zbog ispadanja iz trafostanice ne smiju uključivati nove klime. To će se promijeniti gradnjom nove trafostanice.

Ravnatelj KB-a "Sestre milosrdnice" prof. Krešimir Rotim kaže da je najlošije stanje u starim zgradama, koje iziskuju rekonstrukciju. Bolnica je djelomično klimatizirana, pa težim pacijentima dajemo bolje sobe kaže prof. Rotim.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije