Najveća klanječka turistička manifestacija “Zahvala jeseni” i ove je godine okupila veliki broj posjetitelja. U programu “Erdödyjevi u trgovištu Klanjec” moglo se uživati u tradicijskom sajmu, baroknim plesovima, tu su bili i kostimirani šetači, drveni vrtuljci, a mališani su mogli uživati u potragzi za blagom Crne kraljice.
“Jezikova juha” i u Klanjcu
U sklopu klanječke Zahvale jeseni, u organizaciji Krapinsko – zagorske županije i Zagorske razvojne agencij održana je i Zagorska štruklijada - ocjenjivanje najboljih zagorskih štrukli kao i kulinarski show u kojem su “zagorske kumice” Julijana Šereg iz Gornje Svedruže i Marija Bračević iz Slatine Petrovske, pod paskom poznatog francuskog kuhara iz “Jezikove juhe” Staphana Macchija, prikazale kak’ se to, u živo, zaprav delaju zagorski štrukli. U konkurenciji za najbolje zagorske štrukle su se natjecali predstavnici čak 23 zagorska restorana, te još dva van konkurencije - Zelenjak Branka Grebličkog Venteka i Turist, prve “zagorske kuhače” Slaveka Večerića koji se nisu smjeli natjecati jer su bili u žiriju. Najbolje štrukle skuhale su Terme Jezerčica iz Donje Stubice, drugo mjesto osvojio je Bistro Pajdaš iz Pregrade, a treći je bio ugostiteljski objekt Sermage iz Velikog Trgovišća.
Klanječki sajam
Nakon kulinarskog showa i proglašenja najboljih, u tamburaškoj večeri Klanjčane su uz Tamburaški sastav Zelenjak zabavljali, “zagorski slavuj” Radek Brodarec i Ivan Benc koji je bio i voditelj priredbe.
Jučerašnji program započeo je u 11 sati svetom misom zahvalnicom u klanječkoj župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije.
Poslijepodne je održan tradicionalni klanječki sajam starih zanata, rukotvorina, narodnih običaja te zagorskih jela i kolača. U programu su nastupili mališani klanječkog Dječjeg vrtića Kesten, djeca iz Osnovne škole Antuna Mihanovića, Puhački orkestar Lira iz Kraljevca na Sutli, mažoretkinje iz Dubrovčana, Etno grupe “Zvirek” iz Svetog Križa Začretja, a mališani su mogli uživati i u programu mađioničara i modeliranju balona. Navečer je održan i koncert Radija Kaj “Kaj vu duši”, a za dobro raspoloženje nakon raspjevanih Kajevaca, pobrinuli su se Črleni lajbeki. U sklopu Klanječke zahvale jeseni održana je također i kulinarska promocija domaćeg zagorskog purana kao i domaćeg vina portugisca.
S ovakvim zagorskim štruklima možemo se ponositi i u Europi!
Predsjednik ocjenjivačkog suda u kojem su bili i poznati zagorski ugostitelj Branko Greblički - Ventek te profesorice Srednje ugostiteljske škole u Zaboku, Branka Kralj i Ana Ilinčić, bio je “prva zagorska kuhača” Slavek Večerić. - Zagorski štrukli su jednostavno fenomenalni.Mogu biti i toplo predjelo i glavno jelo i desert, ali i zalogajčić na švedskom stoli. Mogu se servirati i kao kuhani i kao pečeni ili zapečeni. Čak i sirovi mnogima izazivaju zazubice. Jednostavno, s njima se može raditi “kaj god čovjek poželi”. S takvim proizvodom kojeg ćemo zaštititi, mi Zagorci možemo se ponositi u Europi i nadam se da će to biti jedan od najjačih zagorskih brendova, rekao nam je najpoznatiji zagorski kuhar Slavek.