Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro otvara vrata

Zajednica u Gornjim Močilima pruža nadu ovisnicima: 'Iskorak u novi svijet'

storyeditor/2024-06-26/PXL_130624_116055446.jpg
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
27.06.2024.
u 18:14

U Zajednici sv. Ante Pustinjaka desetak štićenika bavit će se poljoprivredom, useljavaju krajem godine

U župi Gornja Močila u Bosanskoj Posavini otvorit će se komuna za bivše ovisnike o drogama, koji će tu tražiti novi put i iskorak u realan svijet. To neće biti klasična komuna, nego zajednica čiji će korisnici stalnim boravkom možda potaknuti i druge da im se pridruže u poslovima kao što je obrađivanje zemlje ili izgradnja infrastrukture. Izgradnja objekta je završena i preostalo je još unutarnje uređenje, a useljenje se očekuje do kraja ove ili početkom iduće godine.

U Zajednici svetog Ante Pustinjaka u Gornjim Močilima svoj novi, privremeni dom pronaći će desetak liječenih ovisnika koji će ondje potražiti novi smjer i iskorak u životu. Vodit će ih don Ivan Filipović, duhovnik u Zajednici Cenacolo, koji je i sam od pakla droge došao do svećeničkog poziva. Govoreći o konceptu samoodrživog života u budućoj zajednici, Filipović je istaknuo kako klasične komune trebaju promjenu, prilagodbu modernom vremenu i moraju odgovoriti na nove probleme. – Ja sam već 30 godina u zajednici, ali zadnjih pet sam shvatio da se svijet promijenio i da je sve teže izići iz ovisničkog problema. Stepenica između rehabilitacije i povratka u normalan život sve je dublja i sve veća. Stoga sam se počeo više baviti resocijalizacijom i terapijskim programom, da se ljudima koji završe te programe omogući normalan život – rekao je Filipović.

U ratom opustošenim Gornjim Močilima pokrenuto je nekoliko projekata koji bi trebali ubrzati povratak i učiniti ga održivim. Jedan je od njih i osnivanje zajednice, koja će sve ono što je dosad učinjeno u selu nadograditi klicom trajnog života. Uz svakodnevni način života u zajednici, štićenici će se baviti poljoprivredom i drugim djelatnostima nužnim za normalan život. Dani će počinjati misom, a nastavljati se radom. – Katkad se svatko od nas pogubi u vlastitom životu. Kada zalutate, treba vam malo duže da se pronađete. A ako nemate potporu i ako vas nitko ne vodi, to ide teže. Zato se svetom Anti mogu utjecati svi, a pogotovo ljudi koji se često ne snalaze u životu – rekao je župnik Ivan Tolj. 

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije