ubojstvo pukanića

Zakon priječi da javnost nazoči iskazu krunskog svjedoka

suđenje pukanić (1)
Foto: POOL/PIXSELL
1/3
12.04.2010.
u 09:26

U nastavku suđenja trebao je svjedočiti Tomislav Marjanović, član skupine koja je sudjelovala u ubojstvu novinskog nakladnika i njegova suradnika.

Iako najavljen, danas se na suđenju Robertu Mataniću i drugima, optuženima za likvidacije Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. ipak nije pojavio krunski svjedok Tomislav Marjanović. Točnije, njegovo svjedočenje je odgođeno do polovine svibnja, do kada bi Vrhovni sud, trebao odlučiti hoće li javnost biti isključena sa djela rasprave na kojem Marjanović bude svjedočio.

Naime, prema Zakonu o USKOK-u, u trenutku kada se nekome dodjeluje status krunskog svjedoka, istovremeno se donosi i odluka da javnost u sudskom postupku ne može biti nazočna kada krusnki svjedok svjedoči. Takva zakonska regulativa donesena je kako bi se zaštitili krusnki svjedoci, budući se uglavnom radi o osobama koje dolaze iz kriminalnog miljea te čija saznanja mogu pomoći u razotkrivanju kriminala. No kako u slučaju Marjanovića to nije napravljeno u trenutku kada je Marjanović potpisao ugovor sa državnim odvjetnikom, te ni kasnije tijekom istražnog postupka, predsjednica vijeća Ivana Kršul to je morala provesti na jučerašnjoj raspravi.

Slobodan Šašić, tužitelj iz USKOK-a, pozivajući se na članak 35. Zakona o USKOK-u tražio je isključenje javnosti dok Marjanović bude svjedočio. Tome se, očekivano usprotivila braniteljska klupa.

- Smatram da javnost ne treba biti isključenja sa njegovog svjedočenja. Protivm se tome, jer je sam krunski svjedok javno istupao u medijima, javno je iznosio djelove svojih iskaza te mu je poznat identitet - kazao je Hrvoje Korša, branitelj R. Matanića.

Tom stavu priključili su se i ostali branitelji, pridodavši da je jedini razlog ovakve zakonske odredbe zaštita osobnosti krunskog svjedoka i njegove obitelji. Obzirom na Marjanovićeve javne istupe, branitelji smatraju da se na ovaj način ne bi štititla Marjanovićeva osobnost.

Nakon kraćeg vijećenja, vijeće sutkinje Kršul odlučilo je isključiti javnost sa Marjanovićevog iskaza, a kako stranke imaju pravo žalbe, zadnju će reći Vrhovni sud.

- Načelo javnosti je temeljno načelo u sudskom postupku, a javnost se iz postupka isključuje u posbenim situacijama. Obzirom da ova odluka nije donesena u vrijeme ni na način kako je zakonom propisano, to smo morali učiniti sada. Kako odluka mora biti pravomoćna, krunski svjedok neće biti sada salušan - kazala je sutkinja.

Suđenje se nastavlja u srijedu, kada bi trebala svjedočiti četvorica svjedoka.

Komentara 3

AV
avijaticar
11:14 12.04.2010.

boje se decki tomislava

MM
Mladen Miletić
10:49 12.04.2010.

Sudsko vijeće isključilo javnost sa svjedočenja krunskog svjedoka ili se mora muljati ili skrivati ili najbolje oboje onda je lako . Nesmije glupa javnost da zna jel bi vidjeli o kakavome se cirkusu radi ? To je najbolje sve anonimnoo suditi , Tko je objavio procese prrema nama žrtvama prijevara nikada niti neče jel se radi o sramotno bjednim procesima ! Ovo je pravo sakri sudi i neka si drugi razmišljaju i nagađaju ; zakonsko pravo kao i Harač!

AV
avijaticar
11:09 12.04.2010.

nemas pravo,ne znas koliko je to riskantno.informacije su van vec curile ranije a nisu smjele.tu ce se svasta govoriti i bbit ce jako zustro. zadni put novine su objavile ime zasticenog svjedoka kojeg je matanic prozvao na sudu,a nisu smjeli,zbog zastite covjeka.novine cesto prenesu krivo ili iskrivljeno.ne zna se ko je narucitelj al protiv ovih ima brdo dokaza sto materijalnih sta drugih.jedino ce branitelji vaditi đurovića kojeg je optuzio krunski svjedok,a i njega su u razgovoru spominjali.kao i pukanica,to je vazan dokaz.osim drugih. novine nisu ni tocno napisale nikad kak su dosli treci dan do matanica i ekipe.tako da se cesto krivo napise,napuha ili napravi od jedne stvari science fiction.normalno.zanima me kako ce jocu osuditi.ovaj slucaj ima drukciju ozadinu po meni,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije