BEZALEL SMOTRICH NA UDARU KRITIKA

Zapad zgrožen zbog izjave ministra da bi izgladnjivanje Gaze moglo biti 'moralno'

FILE PHOTO: Palestinian children gather to receive food cooked by a charity kitchen, amid food scarcity, as Israel-Hamas conflict continues, in the northern Gaza Strip
Foto: MAHMOUD ISSA/REUTERS
1/3
09.08.2024.
u 15:57

Sigurnosne procjene ukazuju da Hezbollah "čeka operativnu priliku" za odgovor kako bi se osvetio Izraelu za nedavne atentate

Izraelska obavještajna služba procjenjuje da će odgovor Hezbollaha i Irana biti napad s više fronti: Libanona, Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Pojasa Gaze i Zapadne obale. Prema listu Israel Hayom, sigurnosne procjene ukazuju da Hezbollah "čeka operativnu priliku" za odgovor kako bi se osvetio Izraelu za nedavne atentate. Hezbollah ima kapacitete da udari na strateške izraelske vojne ciljeve, kao što su avionski hangari i morski dokovi, ali pažljivo bira trenutak za izvođenje napada.

Nedostatak municije

Po svemu sudeći, glavna meta dalekometnih raketa Hezbollaha bit će Haifa, jedan od najvećih izraelskih gradova, koji ima mnogo strateških lokacija, uključujući važne vojne baze, petrokemijska skladišta i središnju gradsku luku. Prema promatračima, Haifa bi mogla biti u opasnosti od potencijalne eskalacije zbog svoje strateške i gospodarske važnosti, položaja u blizini libanonske granice te zbog toga što je Hezbollah objavio da ima detaljne snimke nekoliko strateških lokacija u gradu. Oni tvrde da su te snimke dobili zahvaljujući izviđačkim letjelicama koje su ranije prodrle u izraelski zračni prostor.

Izraelska obavještajna služba smatra da bi bilo kakvo ciljanje kemijskih tvornica predstavljalo opasnost za stotine tisuća stanovnika jer većina domova u Haifi nema skloništa ili sigurna mjesta te da ulice nemaju zaštitna skloništa. Ministarstvo zaštite okoliša u Izraelu navodi da Haifa sadrži mnoga skladišta i tvornice opasnih kemikalija, što predstavlja najvažniji izvor zabrinutosti za stanovnike. Bilo kakav napad na taj grad mogao bi izazvati ekološku katastrofu koja bi dovela do velike ugroze stanovništva kako tog grada tako čitave regije.

VEZANI ČLANCI:

I Iran pažljivo odmjerava svoje poteze. Izvještaji ukazuju da bi Teheran mogao pokušati izazvati izraelski sustav protuzračne obrane i potencijalno napasti s više strana istovremeno, uključujući iz Jemena i Iraka. Ovo bi moglo predstavljati koordinirani napor koji bi testirao izraelsku obranu na više fronti. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant naglasio je da vojska kontinuirano razvija svoje obrambene i napadačke sposobnosti. Tijekom sastanka s pilotima u izraelskoj zračnoj bazi Tel Nof Gallant je upozorio da su trenutačne okolnosti izvanredne i da se napad može dogoditi u roku od nekoliko sati. Zbog toga je Iran rasporedio svoju protuzračnu obranu diljem zemlje, jer očekuje žestok odgovor Izraela.

Američki portal Politico izvještava da se Izrael suočava s problemom nedostatka streljiva koje mu treba za odbijanje očekivanog velikog napada Hezbollaha i Irana. Ovaj problem dodatno otežava situaciju, a nije jasno hoće li izraelski arapski susjedi intervenirati da pomognu, kao što je to bio slučaj ranije ove godine. Bivši američki diplomat za Bliski istok upozorio je da bi izostanak podrške arapskih zemalja mogao biti posljedica politike izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Istodobno, svijet je zgrožen izjavom izraelskog ministra Bezalela Smotricha da bi izgladnjivanje milijuna ljudi u Gazi moglo biti "opravdano i moralno". EU, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska pozivaju izraelsku vladu da se ogradi od njegovih komentara osuđujući izraelskog ministra zbog tog stava. EU je rekao da je namjerno izgladnjivanje civila "ratni zločin" i da očekuje da će se izraelska vlada "nedvosmisleno distancirati" od izjave krajnje desnog ministra. U međuvremenu, američki State Department priopćio je da Izrael mora istražiti navode o seksualnom zlostavljanju palestinskih zatočenika od strane svojih vojnika.

'Nulta tolerancija na silovanje'

Video je emitirao izraelski Kanal 12 i čini se da prikazuje vojnike kako odvode zatvorenika izvan dometa nadzornih kamera kako bi ga zlostavljali. – Trebala bi postojati nulta tolerancija prema seksualnom zlostavljanju, silovanju bilo kojeg zatvorenika, točka – rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

 

GALERIJA Izraelski napad na školu u Gazi
FILE PHOTO: Palestinian children gather to receive food cooked by a charity kitchen, amid food scarcity, as Israel-Hamas conflict continues, in the northern Gaza Strip
1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije