'Vučedol/kultura: ishodište i nasljeđe'

Započela prva međunarodna konferencija o vučedolskoj kulturi

Foto: Branimir Bradarić
1/2
08.12.2022.
u 13:12

Organizatori prve međunarodne konferencije o Vučedolu su Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture.

U muzeju vučedolske kulture danas je započela dvodnevna prva međunarodna znanstveno stručna konferencija pod nazivom „Vučedol/kultura: ishodište i nasljeđe“. Konferencija je okupila stručnjake iz Slovenije, Srbije, Mađarske i Hrvatske koji kroz predavanja govore o samoj kulturi, do sada pronađenim nalazima… Prema riječima ravnateljice Muzeja vučedolske kulture Mireče Hutinec primarni cilj konferencije je predstavljanje rezultata dvadesetogodišnjih (2001–2021) sustavnih istraživanja na prapovijesnom lokalitetu Vučedol ali i podsjećanje na povijest istraživanja te evaluacija ranijih istraživanja lokaliteta i vučedolske kulture. Istaknula je kako je ovo prilika i da se zahvali svim istraživačima koji su vučedolsku kulturu istraživali na brojnim lokalitetima.

Govorio je i profesor Aleksandar Durman koji je 40 godina istraživao Vučedol i jedan je od sinonima vučedolske culture u Hrvatskoj. Podsjetio je kako su 1938. godine na Vučedolu provedena istraživanja koja su donijela velike rezultate te da je onda uslijedila pauza do 1981. godine kada su započela sustavna istraživanja koja su trajala sve do Domovinskog rata.  

-Do sada je istraženo oko 12 posto lokaliteta Vučedol tako da će nam trebati barem još 100 godina da se lokalitet u cijelosti istraži ali ne po mjesec dana, kako se sada radi, nego da ta istraživanja traju po šest mjeseci godišnje. Vučedolska kultura je bila najviša razina europske kulture prije 5.000 godina. Istraživanja su pokazala kako su Vučedolci imali veća dostignuća nego što su to imali u to vrijeme Egipat, Mezopotamija, Kina… - rekao je Durman.

Govorila je profesorica s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Danijela Roksandić Vukadin koja je rekla kako se Vučedol sustavno istražuje 40 godina, a da je prošlo gotovo 150 godina od prvih istraživanja. Najavila je i kako će tijekom konferencije biti predstavljeni i najnoviji arheološki nalazi nastali tijekom ovogodišnjih istraživanja.

-Biti će predstavljena i grobnica u kojoj su pronađeni posmrtni ostatci 30 pokojnika Vučedolaca. Do sada smo u čitavoj vučedolskoj kulturi pronašli 20-ak grobova, a u ovoj jednoj 30. Rezultati provedenih analiza pokazat će nam kako su živjeli pa čak i vidjeti kako su izgledali – kazala je Roksandić Vukadin.

Organizatori prve međunarodne konferencije o Vučedolu su Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije