Stručni skup

Započeli Dani sjećanja na žrtvu Vukovara: Europa nije dovoljno naučila iz primjera Vukovara

Miroslav Tuđman
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
13.11.2015.
u 19:18

U okviru programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i ove godine bit će održano niz raznolikih programa

Ovogodišnji program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine započeo je današnjim znanstveno-stručnim skupom "Vukovar '91. – 24. godina poslije" koji je organizirao vukovarski područni centar Instituta Ivo Pilar.

Na skupu, čija je tema "Vukovar ‘91.: domovinska (i europska) sigurnost. Kriza sigurnosti i politike manipuliranja suverenitetom", 20-ak znanstvenika i predavača je iz svojeg ugla pokušalo približiti ratnu ulogu Vukovara i Domovinski rat. Jedan od sudionika i povjesničar Miroslav Tuđman (na slici) rekao je kako bi se znanstvene elite u Hrvatskoj trebale posuti pepelom jer su zakazale, odnosno, nisu predvidjele ono što se dogodilo u Vukovaru i Hrvatskoj, ali i jer dobar dio njih nije uopće stao iza hrvatskoga naroda.

– Zbog tih propusta trebalo bi napraviti „pospremanje“ u društvenim znanostima u Hrvatskoj. I svjetske znanstvene elite također su zakazale početkom 90-ih godina prošloga stoljeća – istakao je Tuđman. Među sudionica skupa bio je i profesor na Fakultetu političkih znanosti sveučilišta u Zagrebu Božo Skoko koji je govorio na temu "Medijska slika Hrvatske 1991. u europskoj javnosti – uloga propagande, stereotipa i odnosa s javnošću".

– I u Europi i u svijetu su u medijima postojale brojne predrasude i stereotipi o Hrvatskoj. Bilo je primjera nepoznavanja ovih prostora i odbacivanje realnost. Na sreću Hrvatske dosta se toga promijenilo ali neke stereotipe se još može pronaći, rekao je Skoko koji je mišljenja kako Europa unatoč svemu nije dovoljno naučila iz svega onoga što se 1991. godine događalo u Vukovaru i Hrvatskoj.

– Potrebno je i dalje Europu neprestano na to podsjećati i poučavati i, odnosno, i dalje kontinuirano djelovati podizanjem razine znanja i iznošenjem činjenica o agresiji na Hrvatsku, događanjima u Vukovaru i obrambenim ratom u Hrvatskoj koji se vodio – rekao je Skoko.

U okviru programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i ove godine bit će održan niz raznolikih programa. Središnji dio programa odvija se 18. studenoga i tradicionalnom kolonom sjećanja od kruga bolnice pa do Memorijalnog groblja. Dan poslije obilježava se stradanje Borova Naselja, a 20. studenoga upriličit će se sjećanje na ubijene u logoru Velepromet i na Ovčari. 

>> Obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije: Vlada nema razumijevanja za naše potrebe 

>> Mimohod za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga i u Münchenu

Komentara 19

Avatar juricamesko
juricamesko
20:34 13.11.2015.

ove dane dolaze nam Dani sjećanja na žrtvu Vukovara. ovih se dana treba prisjetiti svih nevino poklanih i pobijenih od strane komunističke agresorske JNA. ovih se dana treba sjetiti svih poginulih hrvatskih branitelja koji dadoše najdragocjenije što su imali za Domobvinu svoju.svoj život.dok su oni domovinu branili bez ikakvih kalkulacija neki drugi pobjegoše u Bruxellske podrume jer se za slučajnu državu nisu htjeli boriti.ovih dana treba se sjetiti svih silovanih hrvatskih žena i djevojaka koje silovaše oni koji i danas nekažnjeno šetaju Vukovarom i smiju im se u lice.ovih dana sjetimo se i branitelja koji svoje dijelove tijela dadoše za našu slobodu. one koji dezerteru i sličnima smrde jer se usude dići svoj glas za dostojanstvo tih istih branitelja. sjetimo se tih stopostotnih invalida na koje oni što nikada Hrvatsku nisu željeli poslaše specijalce sa pendrekom.ovih dana sjetimo se majke Kate Šoljić koja svoja četiri sina dade za Hrvatsku slobodu. ovih dana sjetimo se generala Blage Zadre i njegova poginula sina čiju su staru majku proglasili mrtvom da ne bi glasovala.ovih dana sjetimo se heroja Vukovara Marka Babića i Siniše Gavaševića kao i stotina drugih.ponovo se ovih dana prisjetimo Vukovara,Trpinjske ceste,Ovčare,Škabrnje i ostalih stratišta hrvatskog naroda.ovih Dana sjećanja na žrtvu Vukovara sjetimo se i onih koji te 91 godine napustiše hrvatski sabor kada je trebalo izglasati neovisnost Hrvatske.ovih dana sjetimo se i onih koji oružje teritorijalne obrane predadoše u ruke JNA i tako ostaviše Hrvatsku goloruku na milost i nemilost agresoru.ovih dana sjetimo se i onih koji podržavaše četnike SAO Krajine a danas traže glas hrvatskih glasača da bi nam ponovo vladali.ovih Dana sjećanja na žrtvu Vukovara sjetimo se,moj narode hrvatski.

DU
Deleted user
21:34 13.11.2015.

A velika poruka je i ta da se ne puca po legalnim organima vlasti jer možeš naj..., a poslije plači i živi u sjećanju žrtvi koje se nisu smjele dogoditi.

Avatar mama mia
mama mia
08:44 14.11.2015.

Šta misliš zašto si na izborima za predsjednika dobio veelikih 2% glasova, jer je narod vašeg poštenja imao pun šešir

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije