NEVJEROJATAN ZLOČIN U SPLITU

Zaradili i do 50 tisuća kuna! Vrebali siromašne i obećavali im pomoć pa ih prevarom naveli na kupnju mobitela i zvučnika

papiri papirologija financijska prevara dokumenti
Marijan Sušenj/PIXSELL
30.10.2021.
u 10:08

Njih dvojica su radila u jednoj od trgovina operatera telekomunikacije u Splitu te se terete da su sudjelovali u obmani žrtava. Mlađi je dobio otkaz nakon što su u dućan došli policijski inspektori, dok je stariji uspio zadržati posao na kojem je duže od deset godina.

Nezaposlena 42-godišnjakinja iz Dalmatinske zagore, već osuđivana zbog prevara i teške krađe, osmislila je isplativ način ilegalne zarade u koji je uplela i dvoje suučesnika. Predstavljala se kao socijalna radnica ili policajka i pod lažnim izgovorima odvodila žrtve u prodavaonice mobilnih operatera gdje je na temelju njihovih osobnih karti ugovarala pretplatu, uzimala mobitele i zvučnike.

Prije nego li su ih uhitili, zaradili su više od 46.700 kuna, a pojedinim žrtvama je došlo i rješenje za ovrhu na iznose za koje ih je izvarala. Optužnica Općinskog državnog odvjetništva tereti 42-godišnjakinju za pet kaznenih djela prevare, 32-godišnjaka za dvije prevare te 38-godišnjaka za jednu prevaru, piše Slobodna Dalmacija. 

Njih dvojica su radila u jednoj od trgovina operatera telekomunikacije u Splitu te se terete da su sudjelovali u obmani žrtava. Mlađi je dobio otkaz nakon što su u dućan došli policijski inspektori, dok je stariji uspio zadržati posao na kojem je duže od deset godina.

Za glavnu prevaranticu državno odvjetništvo traži kaznu bezuvjetnog zatvora.

42-godišnjakinja je svoju prvu žrtvu presrela u Solinu jer je muškarac bio socijalni slučaj, a ona se predstavila kao socijalna radnica koja će mu srediti novčanu pomoć i smještaj. Muškarac joj je predao osobnu kartu pa su zajedno otišli u Split u trgovinu mobitela gdje je čekao 32-godišnji suučesnik. Jadnog su čovjeka uvjerili da potpisuje dokumentaciju za ishođenje socijalne pomoći, a ustvari je potpisao više pretplatničkih ugovora s mobilnim operaterom. Ne znajući, potpisao je kupnju četiri mobitela i dva bluetooth zvučnika, ukupne vrijednosti 12.800 kuna koje je prodavač zadržao za sebe, prodao ih sam te suučesnici dao 4.500 kuna. 

Lošeg imovinskog stanja bile su i ostale žrtve a prevarantica je nakon tri žrtve “operirala” sama, na isti način, ali bi otišla u druge trgovine. U razmaku od par dana je dva puta prevarila istu osobu, predstavljajući se kao socijalna radnica. Prvog prigodom je potpisao za mobitele i zvučnik vrijedne 6.800 kuna, a drugom jednu pretplatu i mobitel za 2.200 kuna.

U svojoj obrani  42-godišnjakinja nije priznala za što je tereti optužnica. Kazala je kako je 32-godišnjaka upoznala preko interneta jer je otkupljivao stare mobitele, a budući da je i sama bila u teškoj financijskoj situaciji, javila mu se za otkup.

- Rekao mi je ako poznajem još nekoga tko želi zaraditi da ću biti nagrađena i kazao mi je gdje se ti siromašni ljudi kreću. Došla sam u Solin i tu su bila četvorica. Rekla sam da ako im treba novac da mogu srediti, da uzmu pretplatu i dobiju novac na ruke za mobitel. Došli bi u trgovinu i 32-godišnjak bi imao spremne papire. Jedan je odmah potpisao, bio je na heroinu. Nisamo dobili nikakve mobitele, ja sam mu dala 1000 kuna, a sebi uzela 1.500. To da im kažem za socijalnu pomoć je bila ideja 32-godišnjaka. Onda sam ja ostalima spominjala Caritas, Crveni križ i sl.  Za druga dva sam dobila po 2.500 kuna, a njima bih dala po 1000 kuna - izjavila je.

No, drugi opruženi ipak je imao drugačiju priču o upoznavanju. Ispričao je da ga je prevarantica prva pitala hoće li salate ili kupusa.  Za nju su predložene dvije godine zatvora, za 32- godišnjaka uvjetna kaznu zatvora od deset mjeseci, a za 38-godišnjaka uvjetnih sedam mjeseci zatvora, uz tri godine roka kušnje za obojicu.

Komentara 3

NI
NikoCro
10:43 30.10.2021.

Nemam komentara, i da su presvukli Bogate bilo bi mi svejedno ali siromasne, e to je dno dna, nista objesiti na rivi sto drugo

NE
Neonacionalist
10:34 30.10.2021.

E ovi su najgori , ajde jos kad neki varaju ili pljackaju bogate i one koji imaju ali kad varaju sirotinju i takve nesritnike e pa takvi su zbilja zadnji sljam ,to je pokvarenost zadnje vrste .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije